Peningkatan jumlah bilangan kes COVID-19 yang agak membimbangkan memaksa tiga zon di Aman Jaya, Kedah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula 12.0 tengah malam ini (28 Ogos) ini.

Dalam sidang media melibatkan Menteri Kanan (Keselamatan), Dato Seri Ismail Sabri Yaakob, memaklumkan, PKPD secara pentadbiran dikenakan di tiga zon terbabit iaitu Kenanga, Melur dan Mawar yang melibatkan kawasan perumahan berkuat kuasa hingga dimakkumkan kelak.

Ia melibatkan 265 rumah yang sedang diletakkan di bawah HSO (drpd jumlah 303 seluruh Aman Jaya) kerana kontak kepada 7 kes positif.

Dalam kes COVID-19 di nyatakan, seorang petugas hospital swasta, enam murid dan guru sekolah, kes terakhir (dikesan melalui pencarian kes secara aktif) pada 24 Ogos 2020 disahkan positif yang melibatkan 22,360 orang dengan 25,000 orang jalani saringan,” katanya beliau sambil menambah dengan PKPD dilaksanakan di kawasan terbabit, semua sektor pendidikan ditutup.

IKLAN

“Sekolah/taska, masjid/rumah ibadat ditutup. Pembelian makanan secara take away, kedai runcit dan essential services sahaja dibenarkan untuk beroperasi. Pasar malam/tani dan kedai non-essential tidak dibenarkan, manakala pasar awam sahaja dibenarkan.

“Hanya satu orang boleh keluar ke pasar untuk satu rumah. Jika berlaku kes kecemasan boleh keluar, perlu melaporkan pada pihak polis dahulu.

IKLAN

“Hanya seorang sahaja dibenarkan sebagai wakil rumah untuk membeli barangan keperluan. Pekerja tidak dibenarkan untuk keluar bekerja. Majikan perlu membenarkan pekerja bekerja dari rumah. Bagi kes-kes kecemasan perlu mendapatkan kebenaran daripada PDRM,” katanya lagi.

Lupakan Niat Cuti Merdeka Ke Aman Jaya, Kedah! Mulai Tengah Malam Kawasan Ini Dikenakan PKPD

IKLAN

Dalam pada itu, perintah ini terus diperketatkan dengan larangan orang ramai dari memasuki zon berkenaan.

“Pekerja berkerja di kawasan PKPD tidak dibenarkan masuk ke kawasan PKPD. Majikan wajib mengikut arahan ini. Kilang Tidak dibenarkan beroperasi. Walau bagaimana pun klinik dan hospital dibenarkan 24 jam.

“Sekatan jalan raya (SJR) akan dilaksanakan oleh PDRM/ATM bagi mengawal pergerakan keluar masuk. PDRM memohon SOP PKPD diberikan dengan kadar segera bagi tujuan penyelarasan di lapangan,”katanya dalam sidang media majlis Keselamatan Negara (MKN).

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI