Pasti korang familiar dengan projek NILAM yang dianjurkan di sekolah dahulu kan? NILAM bermaksud Nadi Ilmu Amalan Membaca, iaitu aktiviti galakan membaca di sekolah dengan memberi pengiktirafan yang sesuai.

Pelaksanaan program ini meliputi penilaian pembacaan yang berterusan sepanjang tahun dan markah dikumpulkan secara kumulatif sehinggalah mereka tamat persekolahan. Program ini ialah satu usaha Kementerian Pelajaran Malaysia dengan matlamat untuk membina tabiat membaca di kalangan murid.

Seperti yang telah dilakukan oleh adik Nur Arisya Qaisara Mohamad Mustafa ini, dia telah dinobatkan sebagai johan Anugerah Nilam Kebangsaan kategori Sekolah Rendah Bahasa Melayu kerana sudah membaca sebanyak 1,139 judul buku.

Baca 1139 Buah Buku, Murid 12 Tahun Jadi Johan Anugerah Nilam Kebangsaan
Sumber: Sinar Harian

BACA: 6 Port Membaca Sambil “OOTD”, Wajib Kunjungi Gedung Ilmu Dengan Dekorasi Unik Ni!

Merupakan murid di Sekolah Kebangsaan Padang Mengkuang, Terengganu, Arisya gembira dengan pencapaian hasil usaha selama enam tahun. Menurutnya, minat membaca mula dipupuk sejak kecil lagi dan dia semakin cenderung menambah bacaan apabila memasuki alam persekolahan.

IKLAN
Baca 1139 Buah Buku, Murid 12 Tahun Jadi Johan Anugerah Nilam Kebangsaan
Sumber: Facebook Pejabat Pendidikan Daerah Marang

“Sebenarnya membaca ini banyak menambah pengetahuan dan kosa kata sama ada dalam bahasa Melayu mahupun bahasa Inggeris. Itu membantu saya dalam peperiksaan, ujian dan sebagainya,” jelas Arisya Qaisara.

Bagi Anugerah Nilam Kebangsaan kategori Sekolah Menengah pula diterima oleh Siti Fatimah Hoo Muhammad Aripin Hoo yang berkongsi rahsia kemenangan itu adalah hasil dorongan kakaknya yang juga merupakan ulat buku.

Baca 1139 Buah Buku, Murid 12 Tahun Jadi Johan Anugerah Nilam Kebangsaan
Sumber: Facebook SMK Dato’ Mohd Taha

BACA: Tidak Lagi Panas Baran Kerana Hobi Membaca, Shiha Zikir Bertahan 12 Tahun Sebelum Diiktiraf Di AME 2021

IKLAN

“Biarpun minat membaca, buku fizikal tetap menjadi pilihan berbanding e-buku kerana lebih puas dan selesa biarpun trend digital semakin meluas,” ujar pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato’ Mohd Taha ini.

Tahniah diucapkan kepada semua pelajar yang berjaya menerima Anugerah Nilam Kebangsaan ini. Semoga lebih ramai anak muda yang gemar membaca kerana membaca merupakan jambatan ilmu.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.