Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Inpirasi Motivasi Dhabitah Sabri Tidak Mengecewakan, Penerjun Tuai Emas Pertama Sukan SEA 2022

Dhabitah Sabri Tidak Mengecewakan, Penerjun Tuai Emas Pertama Sukan SEA 2022

Sumber Foto : Instagram @dhabitah_sabri

 

Tujuh terjunan kemas oleh Nur Dhabitah Sabri pada petang tadi telah membuahkan kilauan pingat emas pertama Malaysia.

Aksi skuad terjun di Sukan SEA ke-31 di Pusat Akuatik My Dinh, Hanoi bermula hari ini telah menerbitkan keceriaan buat kem Malaysia setelah penerjun kebangsaan, Nur Dhabitah Sabri menghadiahkan sebutir pingat emas menerusi acara terjun satu meter papan anjal individu wanita.

Prestasi konsisten Dhabitah berjaya meninggalkan penerjun lain setelah mengutip mata keseluruhan 290.45. Pada masa yang sama, pingat perak juga menjadi milik Malaysia menerusi rakan senegara, Kimberly Bong Qian Ping dengan kutipan 230.00 mata. Atlet tuan rumah, Vietnam iaitu Ngo Phuong Mai pula meraih gangsa dengan kutipan mata 224.00 mata.

Bercakap kepada Astro Arena di sana, Dhabitah berharap agar pencapaiannya pada hari ini akan dijadikan pembakar semangat untuk barisan atlet Malaysia di Sukan SEA kali ini.

IKLAN

Ini kerana penerjun berusia 22 tahun itu tahu banyak pengorbanan yang terpaksa dilakukan oleh kesemua atlet bagi menantikan saat ini untuk membawa nama negara setiap kali melangkah masuk ke gelanggang pertarungan.

“Saya tidak fikir pasal atlet lain, saya banyak fokus pada diri sendiri untuk memperbaiki persembahan saya kerana bagi saya cabaran terbesar adalah diri sendiri.

“Saya harap dengan sumbangan ini boleh bagi semangat lagi kepada atlet lain untuk bekerja keras dapatkan pingat emas kerana saya tahu cabarannya bukan mudah,” kata Dhabitah selepas acaranya berakhir.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Dhabitah Sabri Dipilih Bawa Jalur Gemilang Di Sukan SEA Vietnam – REMAJA

Untuk pengetahuan, ini merupakan pingat emas kelima yang pernah disumbangkan oleh Dhabitah sepanjang beraksi di peringkat Sukan SEA bermula tahun 2013.

Selepas ini, Dhabitah bakal bergandingan dengan rakan seperjuangan, Datuk Pandelea Rinong menerusi acara 10m platform seirama, Rabu ini. Setelah tiga tahun tidak bertanding dalam acara platform, ini adalah peluang buat Dhabitah untuk membuktikan versaliti dirinya selaku seorang penerjun.

IKLAN

P.S : Sukan SEA ke-31 di Vietnam bakal membuka tirainya secara rasmi pada 12 Mei ini.

Sumber : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI