Tepukan gemuruh bergema di dewan agam New York University, Amerika Syarikat setelah anak bongsu Datuk Seri Anwar Ibrahim menaiki pentas di majlis graduasinya, baru-baru ini.

Tepukan tersebut tidak hadir disebabkan status Nurul Hana sebagai anak kepada kepada Perdana Menteri Malaysia. Sebaliknya, ia diberikan kepada Nurul Hana kerana keberaniannya untuk mempamerkan solidariti menuntu kebebasan bumi Palestin yang kini sedang ditindas oleh rejim Israel.

Nurul Hana tampil dengan balutan kain keffiyeh bersama topi mortar pada kepala sambil membawa bersama kain rentas yang tertera dengan slogan ‘Free Palestine’ sewaktu menerima skrol tamat pengajian daripada wakil universiti berkenaan.

Momen tersebut telah dikongsikan oleh Anwar sendiri menerusi akaun media sosialnya dan meluahkan rasa bangganya terhadap pencapaian Nurul Hana serta pendiriannya sebagai remaja yang mempunyai empati terhadap isu semasa yang sedang melanda rakyat Palestin.

IKLAN

“Sekalung tahniah buat anak bongsu saya, Nurul Hana yang bergraduasi dari New York University (NYU). Hana juga menyatakan solidariti bersama rakyat Palestin,” catat beliau.

ARTIKEL BERKAITAN: Tahniah! Anwar Ibrahim Dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat Universiti Filipina – REMAJA

Rata-rata warganet turut berkongsi sentimen bangga yang dirasai Anwar dan mengambil peluang tersebut untuk mengucapkan tahniah di atas kejayaan anak bongsunya itu.

IKLAN

Mereka turut kagum dengan jati diri Hana yang tidak gentar untuk menyatakan pendirian bersama saudara seagama di Palestin biarpun bertapak di negara Barat.

Anak Bongsu Anwar Ibrahim Pamer Kain Rentang ‘Free Palestine’ Di Majlis Graduasi NYU
Nurul Hana bersama ibu tercinta, Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang menemaninya di majlis graduasi baru-baru ini.

Ini baru betul anak pemimpin negara. Tak cuma berselindung di belakang kedudukan dan kekayaan ibu bapa. Syabas, tahniah!” – @norruk_mawati

So proud to see her graduate with Keffiyeh.” – @ayniesyuhada

IKLAN

Tahniah PMX dan tahniah buat Nurul Hana. Membanggakan ayah dan keluarga serta tidak lupa rakyat Malaysia atas pendirian tegas ke atas Palestin.” – @arynawisyaisy

Sebagai info, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri, Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dikurniakan enam cahaya mata terdiri daripada Nurul Izzah, Nurul Nuha, Mohd Ihsan, Nurul Iman, Nurul Iham dan Nurul Hana.

BACA LAGI: Janji Tetap Janji, DS Anwar Tunggu 3 Tahun Untuk Makan Aiskrim Dengan Cucu – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI