Finally, korang akan balik semula ke sekolah!

Selepas hampir beberapa bulan sekolah diarah ditutup berikutan penularan pandemik Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0, semua sekolah di seluruh negara akan mula dibuka secara berperingkat bermula 4 April 2020 menerusi sidang media sebentar tadi. 

Akhirnya, Sekolah Menengah Kembali Dibuka Mengikut Zon Bermula 4 & 5 April Ini

Mesti para pelajar teruja nak ke sekolah berjumpa kawan-kawan, setelah lama berkurung di rumah.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Mohd Radzi Md. Jidin berkata, ia berikutan sesi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang akan berakhir pada hujung Mac ini.

“Dan cuti pertengahan penggal adalah antara 26 dan 27 Mac sehingga 3 dan 4 April.

IKLAN

“Maka murid sekolah menengah akan hadir ke sekolah sejurus selepas cuti pertengahan penggal,” katanya dalam sidang media hari ini.

Akhirnya, Sekolah Menengah Kembali Dibuka Mengikut Zon Bermula 4 & 5 April Ini

Mengikut Zon

Namun perlu diingatkan, semua sekolah di seluruh negara yang dibuka bergantung kepada kumpulan zon sekolah masing-masing, iaitu Kumpulan A meliputi Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu, manakala Kumpulan B pula meliputi Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan (WP) Kuala Lumpur, WP Putrajaya dan WP Labuan.

IKLAN

Jelasnya, sekolah-sekolah bagi Kumpulan A akan dibuka semula pada 4 April, manakala sekolah-sekolah Kumpulan B pula akan dibuka pada 5 April keesokannya.

Sekolah Vokasional

Dalam pada itu, bagi pelajar vokasional yang mengambil Sijil Vokasional Malaysia tahun satu semester dua dan Diploma Vokasional Malaysia tahun satu semester dua akan hadir semula pada 1 Mac ini.

Manakala bagi semua peringkat pelajar vokasional selainnya akan kembali hadir pada 8 Mac, 4 dan 5 April.

IKLAN

Selain itu, tarikh pembukaan semula sekolah menengah swasta dan sekolah antarabangsa untuk semua peringkat pelajar juga turut akan mengikuti jadual yang sama seperti sekolah kerajaan mengikut kumpulan zon masing-masing.

Manakala, murid bagi pra-sekolah, tahun satu dan tahun dua akan hadir ke sekolah bermula pada 1 Mac 2021. Murid bagi tahun tiga, tahun empat, tahun lima dan tahun enam pula akan mula hadir ke sekolah pada 8 Mac 2021.

Welcome back guys!

Sumber: KPM melalui RTM