Pada zaman ini, terdapat pelbagai cara untuk menjual produk makanan sehingga kadang-kadang bahayakan diri dan nyawa. Jika kita perasan sejak setahun dua ini ramai mengambil peluang berniaga di tengah jalan ketika kenderaan berhenti di lampu isyarat.

ARTIKEL BERKAITAN: Peniaga Boleh Didenda Jika Jual Snek Tanpa Label Bahasa Melayu/Inggeris

Yang popularnya ialah jeruk buah. Memang sedap jeruk buah ni lagi-lagi tengah cuaca panas. Perghhh…

Tapi mengejutkan orang ramai apabila baru-baru ini Polis Johor telah menjalankan Ops Khas Peniaga Jalanan sekitar Johor untuk memastikan peniaga-peniaga menjaga kebersihan dan juga mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan.

“Kembang Tekak…”, Polis Kesan Peniaga Jalanan Simpan Jeruk Buah Dalam Longkang
Sumber: Polis Johor

Pun begitu, polis dapat mengesan peniaga yang tak bertanggungjawab dengan meletakkan jeruk buah untuk dijual di dalam longkang! Walaupun disimpan di dalam bekas polisterin tapi ianya telah melanggar SOP kebersihan yang ditetapkan.

IKLAN

Hmmm….

Menurut K! Online, enam saman telah dikeluarkan kepada sepanjang operasi itu dijalankan kerana ramai peniaga yang mengambil mudah hal kebersihan selain boleh mengundang masalah kesihatan kepada pembeli.

“Kembang Tekak…”, Polis Kesan Peniaga Jalanan Simpan Jeruk Buah Dalam Longkang
Sumber: Polis Johor

“Kembang Tekak…”, Polis Kesan Peniaga Jalanan Simpan Jeruk Buah Dalam Longkang

IKLAN

“Operasi ini dijalankan secara berkala dan berterusan, namun sejak akhir-akhir ini kegiatan ini semakin berleluasa terutamanya di kawasan-kawasan persimpangan lampu isyarat” – Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Johor, Superintendan M. Kumarasan

Ujarnya lagi, peniaga yang melanggar undang-undang akan dikenakan tindakan di bawah Kaedah 10A (1) dan Kaedah 10A (2) LN 166/59 yang mana boleh diambil tindakan denda tidak melebihi RM2,000 jika disabitkan kesalahan.

Hmm,  Jadi korang yang nak membeli buah di tepi jalan tu pastikan kebersihannya dulu okay? peiaga pula perlu la lebih bertanggung jawap, baru lah makin laris kalau terjamin bersih.

IKLAN

BACA LAGI : Peniaga Bungkusan Makanan Guna Bahan Tajam Berdepan Denda Sehingga RM100,000 Jika Tertangkap

***

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Kosmo

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI