Foto: Japan Shopping Now

 

Pada zaman ini, terdapat pelbagai produk makanan berasal dari luar negara yang dijual di Malaysia. Dengan kemasukan banyak produk makanan dari Jepun dan Korea, maka muncullah kedai-kedai yang menjual barangan keluaran negara mereka sahaja.

Persoalannya, sebagai seorang pembeli yang beragama Islam; kadangkala kita gusar dengan kandungan yang ada pada produk makanan tersebut kerana tidak memahami oleh kandungan yang dipapar pada pek bungkusan snek kerana ia menggunakan bahasa asing yang tidak kita fahami.

Bukan saja soal halal saja yang jadi isu, malah sekiranya jika ada bahan yang membuatkan kita alah pun kita tidak akan mengerti.

IKLAN

Sekiranya berlaku sebarang masalah, adakah tukang import yang membawa masuk ke Malaysia yang akan bertanggungjawab?

Peniaga Boleh Didenda Jika Jual Snek Tanpa Label Bahasa Melayu/Inggeris
Foto: klnow

Kongsi Public Health Malaysia, lambakan snek yang diimport dari Jepun, Korea dan China yang dijual di pasaran Malaysia tetapi tidak mempunyai label dalam bahasa Melayu atau inggeris sebenarnya adalah satu kesalahan di bawah akta Makanan 1985.

IKLAN

Jika ada peniaga yang menjual produk sebegini, pengguna boleh melaporkannya kepada Pejabat Kesihatan Daerah atau Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan berhampiran. Di sini, peniaga boleh didenda sehingga RM10,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.

Hmm, rasanya ramai yang baru tahu tentang akta ini kan? 

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI