Westminster Abbey, London pada hari ini akan memuatkan kapasiti 2,200 orang dari seluruh dunia untuk istiadat pemakaman Ratu Elizabeth II.

Lapor BBC, kira-kira 500 pemimpin negarayang terdiri daripada ahli politik, kerabat diraja dan tetamu asing menghadiri upacara berkenaan.

Ini termasuklah Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang mewakili seluruh rakyat Malaysia.

Agong, Permaisuri Di Westminster Abbey Wakili Malaysia, Tapi Ada Negara Tidak Dijemput!
Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah bersama mendiang Ratu Elizabeth II ketika Majlis Santapan Tengah Hari bersama di Istana Buckingham pada Disember 2019. FOTO : BERNAMA

Selain baginda berdua, antara kerabat diraja dunia yang telah mengesahkan kehadiran mereka termasuklah:

Jepun : Maharaja Naruhito dan Maharani Masako

Brunei : Sultan Hassanal Bolkiah

Norway : Raja Harald V

Monaco : Putera Albert II

IKLAN

Belanda : Raja Willem-Alexander

Sweden : Raja Carl XVI Gustaf

Belgium : Raja Phillipe

Denmark : Permaisuri Margrethe II

Sepanyol : Raja Filepe VI, Ratu Letizia dan bapanya, Raja Juan Carlos I

IKLAN

 

Pemimpin Dunia

Sementara itu, pemimpin dunia lain dari pelbagai benua juga dijangka berada di Westminster Abbey bagi mewakili negara masing-masing dalam memberikan penghormatan terakhir . Ia terdiri daripada Presiden Ukraine dan isteri, Presiden Amerika Syarikat dan isteri, Presiden Perancis, Presiden Turki, Presiden Brazil, Naib Presiden China, Presiden Itali, Presiden Jerman, Presiden Israel, Perdana Menteri Ireland, Presiden Ukraine, Presiden Turki dan Presiden Korea Selatan.

Turut hadir ialah Perdana Menteri Kanada, Perdana Menteri Australia, Perdana Menteri New Zealand, Presiden Afrika Selatan, Perdana Menteri Bangladesh, Presiden Sri Lanka dan Perdana Menteri Fiji; yang merupakan sebahagian daripada pemimpin dari 56 buah negara Komanwel.

Tidak ketinggalan adalah pegawai atau duta daripada beberapa buah negara yang mempunyai hubungan tegang dengan kerajaan Britain seperti dari Iran, Nicaragua dan Korea Utara.

Namun, itu tidak bermaksud semua wakil negara akan dijemput. Rusia, Belarus, Myanmar, Syria, Venezuela dan Afghanistan ialah di antara negara yang dikecualikan daripada senarai jemputan.

Rusia dan Belarus dalam hal ini dikecualikan berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Khabarnya, presiden kedua-dua buah negara ini telahpun menghantar mesej takziah kepada Raja Charles III menerusi kedutaan masing-masing di london.

IKLAN

Wakil dari Myanmar tidak dijemput berikutan konflik politik yang sedang melanda negara itu manakala Afghanistan yang sedang ditadbir oleh Taliban juga tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan kerajaan Britain.

ARTIKEL BERKAITAN : AKHIRNYA, Raja Charles Beri Peluang Kedua Pada Putera Harry Sarung Uniform Rasmi – REMAJA

Selepas istiadat pengebumian diraja hari ini, kerandu Ratu Elizabeth II akan dipindahkan ke Istana Windsor di barat london menggunakan kenderaan diraja bagi majlis pemakaman.

Upacara di mana jasad Ratu Elizabeth II akan dimakamkan bersebelahan mendiang suaminya, Putera Philip; ibu bapanya, Raja George VI dan Permaisuri Elizabeth I serta adindanya, Puteri Margaret itu hanya akan dihadiri keluarga diraja.

Ia juga sekaligus menandakan tamatnya 11 hari Britain berkabung di atas kemangkatan monarki itu sejak 9 September lalu.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI