back to top
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Gaya Hidup Dilema & Penerimaan Golongan Transgender Di Malaysia

Dilema & Penerimaan Golongan Transgender Di Malaysia

Isu mengenai komuniti transgender bukanlah masalah yang asing di Malaysia. Komuniti ini telah lama wujud dalam masyarakat ini, bahkan pada tahun 1986 terdapat sebuah organisasi yang diberi nama Persatuan Mak Nyah Wilayah Persekutuan yang ditubuhkan khas untuk golongan transgender. Diakui oleh pemerintah, organisasi ini mendapat sokongan dari Kementerian Kesejahteraan Komuniti atau yang kini dikenali sebagai Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (Azid et al, 2020). Namun, jangka hayat kelab ini tidak lama setelah mendapat penolakan dari Majlis Islam, kerana dianggap menarik dan mempengaruhi individu untuk ikut sama menjadi transgender.

Dalam satu kajian oleh Wei et al (2012) terhadap 100 responden, hanya 31% responden yang berpendapat bahawa anggota komuniti transgender diterima sebagai sebahagian daripada masyarakat di Malaysia, sementara 69% tidak menerimanya. Ini kerana agama seperti Islam dan Kristian melarang penukaran jantina. Bagaimanapun, ketidakterimaan ini tidak bermaksud mereka menginginkan perkara yang tidak baik terjadi kepada golongan transgender, hanya idea menukar jantina bertentangan dengan kepercayaan mereka.

Dilema & Penerimaan Golongan Transgender Di Malaysia
Uniform rasmi Persatuan Mak Nyah Wilayah Persekutuan. Mereka dilibatkan dengan aktiviti bersama masyarakat di bawah kementerian. Sumber gambar: The Nut Graph

Ketika kita hidup di era digital yang mana setiap individu dapat mengekspresikan diri melalui platform media sosial, ramai golongan transgender menjadi lebih lantang mengenai isu dan penindasan yang diterima oleh masyarakat mereka. Tidak lagi berselindung mereka meluahkan kekecewaan yang berlaku.

Salah seorang aktivis yang menangani masalah ini dengan lantang adalah Nisha Ayub, yang bersama-sama mengasaskan Seed pada tahun 2007 dan Justice for Sisters pada tahun 2010 (Chin, 2020). Kedua-dua organisasi ini bertindak sebagai tindak balas untuk membantu dan mendidik transgender di seluruh Malaysia yang sering menghadapi keganasan, ketidakadilan dan penindasan. Isu ketidakadilan yang dihadapi oleh transgender di Malaysia telah menarik perhatian antarabangsa. Dalam sebuah laporan oleh Human Rights Watch, ia menyatakan beberapa kes yang mengakibatkan kematian atau cedera parah dari orang transgender yang telah diserang oleh pegawai atau orang awam (Goshal, 2019).

Organisasi antarabangsa menyedari isu ini dan menunjukkan sokongan mereka terhadap komuniti ini. Sebagai contoh, Nisha Ayub menerima Anugerah Keberanian Wanita Antarabangsa di White House di Washington DC (Indramalar, 2016) kemudian pada tahun 2019 dia termasuk di antara BBC 100 Wanita 2019 (Tan, 2019) kerana kerja kerasnya dalam mencari keadilan untuk komuniti transgender di negara ini. Pengiktirafan ini bermaksud bahawa kempen kesedaran yang laungkan berjalan dengan baik sehingga didengari ke platform antarabangsa.

Dilema & Penerimaan Golongan Transgender Di Malaysia
Ketika menerima anugerah. Sumber gambar: Bureau of Educational & Cultural Affairs

Sebagai negara majoriti Muslim dengan pandangan konservatif mengenai isu gender dan seksualiti secara umum, binari gender dan seksualiti sering dipelihara dan diterapkan tanpa keraguan, mendorong stigmatisasi golongan transgender (Luhur et al, 2020). Ini menarik perhatian antarabangsa dan perspektif negatif mengenai bagaimana pemerintah dan masyarakat kita menangani komuniti ini.

IKLAN

Pada tahun 2018, Dato ‘Dr Mujahid Rawa yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri di bawah portfolio Urusan Agama mengeluarkan kenyataan bahawa pertemuannya dengan Nisha Ayub tidak menunjukkan sokongan terhadap budaya LGBT tetapi dia menekankan bahawa gangguan dan segala bentuk diskriminasi terhadap orang yang transgender di Malaysia mesti ditamatkan kerana hak mereka sebagai warganegara Malaysia tidak dapat dinafikan (Pillay, 2018).

Dilema & Penerimaan Golongan Transgender Di Malaysia
Pertemuan Mujahid Rawa dengan Nisha Ayub. Sumber gambar: Berita Harian

Masyarakat di Malaysia dan komuniti transgender mesti bekerjasama untuk mencapai persefahaman. Tanpa kedua-duanya penyertaan, dilema dan penerimaan tidak akan dapat diselesaikan. Transgender dalam masyarakat kita bukan lagi masalah terpencil kerana kita sudah lama saling hidup bersama di dalam fabrik masyarakat yang damai.

Sebenarnya, golongan transgender pernah menjadi pelakon dalam drama, filem dan rancangan komedi yang menghiasi rancangan televisyen kita pada tahun 80-an dan 90-an. Tidak kurang juga watak-watak transgender digambarkan di media arus perdana. Isu ini tidak seharusnya menjadikan Malaysia sebagai negara yang melanggar hak asasi manusia di mata masyarakat global. Sebagai manusia juga, kita haruslah memiliki sikap tidak menjatuhkan hukuman di tangan sendiri.

RUJUKAN

IKLAN

Azid, M. A. A., Subri, N. S. M., & Ahmad, K. (2020). Mak Nyah dan Perkembangannya di Malaysia. RABBANICA-Journal of Revealed Knowledge, 1(1), 19-34.

Chin, K .(2020, December 03). Activist Nisha Ayub On Fighting For The Rights Of Transgender Community. Malaysia Tatler. https://my.asiatatler.com/society/malaysian-activistits-nisha-ayub-fighting-for-transgender-rights

Ghoshal, N. (2019, June 25). “The Deceased Can’t Speak for Herself:” Violence Against LGBT People in Malaysia. Human Right Watch. https://www.hrw.org/news/2019/06/25/deceased-cant-speak-herself-violence-against-lgbt-people-malaysia

Indramalar, S. (2016, April 22). Nisha Ayub’s tough fight for transgender rights is ongoing. The Star. https://www.thestar.com.my/lifestyle/people/2016/04/22/nisha-ayub-will-not-stop-fighting-for

IKLAN

Luhur, W., Brown, T. N., & Goh, J. N. (2020). Public Opinion of Transgender Rights in Malaysia.

Pillay, S. (2018, August 11). Mujahid: Meeting with Nisha Ayub does not imply support for LGBT culture. New Straits Times. https://www.nst.com.my/news/nation/2018/08/400350/mujahid-meeting-nisha-ayub-does-not-imply-support-lgbt-culture

Tan, M. Z. (2019, October 16). Win for trans community: Malaysian activist Nisha Ayub on BBC 100 Women of 2019 list. Malay Mail. https://www.malaymail.com/news/life/2019/10/16/win-for-trans-community-malaysian-activist-nisha-ayub-on-bbc-100-women-of-2/1800823

Wei, C. L., Baharuddin, A., Abdullah, R., Abdullah, Z., & Ern, K. P. C. (2012). Transgenderism in Malaysia. Journal of Dharma, 37(1), 79-96.

**Penulisan artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI