Sumber Foto: Berjaya Times Square

 

Pandemik COVID-19 telah mengakibatkan ekonomi pelbagai jenis sektor merudum dalam tempoh setahun ini.

Salah satu sektor paling terjejas akibat keadaan ini adalah sektor perfileman apabila kebanyakan filem yang dijadualkan menemui pawagam pada tahun lalu terpaksa menundakan tayangan mereka ke tahun 2021.

via GIPHY

Bukan hanya pihak produksi yang berdepan tekanan ini, tempiasnya turut dirasai oleh industri pawagam di Malaysia apabila pada satu ketika, pawagam di seluruh negara terpaksa mengambil keputusan untuk menutup kesemua cawangan di seluruh negara berikutan kunjungan merosot.

Terbaru, pihak Golden Screen Cinemas (GSC) mengumumkan penutupan dua buah cawangan mereka yang telah beroperasi lebih dari 15 tahun. Penutupan itu melibatkan cawangan GSC Cheras Leisure Mall dan GDC Berjaya Times Square.

Percaya tak, masing-masing telah beroperasi sejak tahun 1995 dan 2005!

GSC Cheras Leisure Mall
GSC Berjaya Times Square

Menurut GSC, penutupan ini adalah kesan daripada arahan diperketatkan oleh pihak kerajaan bagi membendung penularan wabak Covid-19.

“Dengan ini, kami secara ikhlas ingin mengucapkan terima kasih kepada kesemua pengunjung yang telah menyokong GSC Cheras Leisure Mall dan GSC Berjaya Times Square. Ikuti perkembangan pembukaan semula pawagam di Lembang Klang menerusi media sosial kami. Kami tidak sabar untuk menerima semula kunjungan anda ke pawagam kami dalam masa terdekat,” catat mereka.

IKLAN
Sumber Foto: Twitter GSC

Muat naik tersebut disusuli oleh pelbagai komen warganet yang mengimbas semula memori mereka di GSC Times Square dan GSC Cheras Leisure Mall

.

.

Tengok Wayang Setiap Hari Rabu

IKLAN

.

Mesti Kunjung Semasa Tahun Baru Cina

.

Pernah Tonton Pacific Rim Secara Percuma

.

Selalu Lepak Seorang Diri

IKLAN

.

Tempat Dating & Lepak Dengan ‘Member’

*

Thank you for the memories! Harapnya tiadalah lagi pawagam epik seperti kedua-dua lokasi ini yang akan ditutup selepas ini.

Untuk pengetahuan pada pertengahan bulan Disember 2020, GSC telahpun membuka semula sembilan cawangan pawagam mereka setelah kelonggaran diberikan oleh pihak kerajaan kepada pergerakan rakyat.

Berita Baik Untuk Kaki Wayang, 9 Lokasi Pawagam GSC Dibuka Semula – REMAJA