• 380
    Shares

Zaman sekarang, asal bijak dan tahu mengambil peluang kita boleh jalani hidup dengan lebih gembira. Ada bermacam kegembiraan. Perasaan ini berbeza setiap orang. Tapi rasanya ramai yang setuju kalau dikatakan travel luar negara adalah saat paling menyeronokkan. Ya tak?

Masa tu tak fikir apa dah. Kalau ada assignment universiti tak siap pun boleh lupa terus sebab syoknya berjalan.   Pasti ramai yang tertanya-tanya betul ke travel oversea ini murah sangat? Bukan ke tiket pun dah mahal? Belum kira hotel, makan dan sebagainya.

Mahal ke murah, baca catatan wartawan Sinar Harian, Siti Shahrosamirah Shaharman yang travel bersama tiga rakannya, Nurul Huda Mukhtar, Harisa Hassim dan Marliza Zain Mei lalu ke enam buah negara Eropah Timur dengan kos hanya RM2965 all ini. Macam tak percaya dengar jumlahnya, tapi itu saja kos mereka keluarkan untuk ke enam negara yang super duper cantik tu.

Sebenarnya memang best travel pada usia muda. Korang boleh buat banyak pilihan dari ikut travel agent yang dah aturkan agenda mereka. Nak berenti di hentian mana, tak siapa yang larang. Nak lepak berapa jam pun tak sapa kisah.

Kravice Waterfall di Bosnia & Herzegovina

Kata Shahrosamirah, mereka merancang bukan lama. Mulanya hanya borak-borak kosong masa bulan Februari. Masuk Mac, Nurul Huda dan Marliza mula buat itenary. Hasilnya, Mei lalu, empat sekawan ini terbang ke Eropah Timur dengan budget berbaloi-baloi.

Baca catatan dibuat oleh rakan travelnya, Nurul H. Mukhtar (nama fbnya). Malah rakannya ini pernah backpack ke Eropah selama 14 hari, 7 negara dan kosnya baru RM2889 All In. Alahai, tak mahal benarlahkan. Bolehlah start kumpul duit gaji tu sikit-sikit. Lama-lama dapatlah terbang.

Perlu diingat, kos dinyatakan itu termasuk tiket kapal terbang, kos pengangkutan sepanjang di sana, tempat penginapan, sewa kereta, tol, minyak. Yang tak masuk cumalah makan dan souvenior saja.

Bila sebut negara Eropah Timur ini, kita pasti terbayangkan Bosniakan. Ya, Bosnia terletak di sana. So, mereka bermula dari Kuala Lumpur, Iran, Turki, Czech, Austria, Croatia dan Bosnia Hazegovina.

Baca catatan dibuat oleh Nurul H. Mukhtar ini.

Inilah jam astronomi yang masih ada di Prague

Kali ni, saya nak share bahawa saya baru sahaja pulang dari menjelajahi 6 negara Timur Eropah dengan bajet RM 2965 All in. Maksud saya all in sudah termasuk tiket penerbangan, kos pengangkutan sepanjang di sana, tempat penginapan, sewa kereta, tol, minyak! Yang tidak termasuk dalam bajet di atas hanyalah makan dan souvenir sahaja!

Berikut merupakan route saya :

Eastern Europe Trip (2nd May – 11th May 2017)

KUL – Tehran (Iran), Istanbul (Turki), Prague (Czech), Vienna (Austria), Zegreb (Croatia), Dubrovnik (Croatia), Mostar (Bosnia), Sarajevo (Bosnia), Tehran (Iran) sebelum berakhir di Kuala Lumpur semula.

Visa : Tidak diperlukan untuk negara dinyatakan

Kadar mata wang April 2017 : 1 Euro =RM4.76

1.Tiket Penerbangan:
Berikut merupakan jumlah kos penerbangan yang telah saya beli bagi seorang :

Air Asia (Kul –Tehran – Kul) = RM 614.50
Pegasus (Tehran – Istanbul  =RM 376.50
Pegasus (Istanbul – Prague) = RM 251.00
Pegasus (Sarajevo – Tehran) RM 575.50

Total Flight : RM1817.50

2. Pengangkutan dari negara lain ke negara lain

Selain penerbangan, kami telah menggunakan dua jenis pengangkutan untuk bergerak dari satu negara ke negara yang lain sepanjang di sana, bas dan kereta.

Bus: Sepanjang perjalanan dari Prague ke Zagreb, kami telah menggunakan bas untuk menghubungkan dari satu negara ke negara yang lain. Berikut merupakan harga tiket bas yang telah dibeli :

Flixbus  Prague-Vienna RM 85.75
Flixbus Vienna – Zagreb RM 109.70

Total Flixbus = RM 195.44

Wenceslas Square, Prague di Czech

Sewa Kereta / Car Rental:

Harga sewa kereta ialah € 404 untuk 4 orang selama 4 hari termasuk insurans dan boleh cross country. Jadi kami pergi 4 orang so dibahagikan kepada 4 la.

Sewa kereta harga € 101 = RM 482 seorang
Tol keseluruhan = RM 40 seorang
Minyak = RM 94.50 seorang

Jadi, saya amat menggalakkan anda menyewa kereta kerana kita tidak begitu rushing, dan boleh enjoy the trip better la.

3.Tempat penginapan:

Bright Apart, Istanbul RM 30.00
Apartment Status, Zagreb RM 60.00
Villa Kukuljica, Dubrovnik RM 38.25
River Apartment, Mostar RM 38.25
Rooms Mahala, Sarajevo RM 28.75

Total seorang RM 195.25

4. Pengangkutan sepanjang di sana:

Istanbul

Dari Istanbul Gocken Sabihah Airport, kami menaiki bas HAVABUS untuk ke bandar.

Harga tiket HAVABUS 15 TL seorang = RM 18
Beli IstanbulKart kongsi 3 orang so seorang 10 TL = RM 12

Dari bandar untuk ke Istanbul Sabihah Gocken Airport pun kami menaiki HAVABUS = 15 TL

Sepanjang di Istanbul, kami banyak berjalan kaki kerana lebih seronok untuk enjoy pemandangan yang cantik-cantik!

Total pengangkutan di Istanbul = RM 48

Blue Mosque, Istanbul

Prague, Chezh

Kami beli 90 min one day pass Prague yang berharga € 1.20 seorang (RM 5.73). Di bandar Prague, kami banyak berjalan kaki sahaja untuk menikmati keindahan Prague. Serious cantik!

Vienna, Austria

Di Vienna, kami membeli Vienna One Day Pass. Unlimited rides, so boleh la naik turun sesuka hati sampai 24 jam. Harga € 7.60 seorang (RM 36.27)

Zagreb, Croatia

Kami cuba menaiki beca elektik di Zagreb dengan harga € 10 seorang. (RM 47.60) Apa yang bestnya ialah, dia bawakan kita ke tempat-tempat tarikan di sekitar Zagreb! Selebihnya kami menaiki kereta.

Mostar Bridge di Bosnia & Hezergovina

Total perbelanjaan saya seorang:

Flight Air Asia dan Pegasus RM 1817.50
FLIXBUS RM 195.44
Apartment RM 195.25
Car Rental SIXT RM 482.00
Havatas Bus Istanbul (Return) RM 36.00
Istanbul Kart RM 12.00
One day pass Prague RM 5.73
Vienna Metro Day Pass RM 37.00
Beca di Zagreb RM 47.60
Tol RM 40.00
Minyak RM 94.50

Total :RM 2963.02
Grand Total Perbelanjaan saya seorang :

Total Perbelanjaan = RM 2963.02
Makan + Souvenir = RM 411.38

GRAND TOTAL PERBELANJAAN DI EASTERN EUROPE SAYA SEORANG = RM 3374.40

Souvenir I shopping kawkaw, especially di Bosnia. Sebab murahhhh!

Sumber blog : Nurul H. Mukhtar

Gambar : Siti Shahrosamirah Shaharman 

 

CER KOMEN SIKIT

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendalikan Oleh Astro Group

error: