Dalam apa jua bentuk pertandingan, tentunya ada yang akan muncul sebagai menang dan ada juga yang akan berada di blok kekalahan.

Begitu jugalah keadaan pasca Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15. Hanya ada seorang sahaja Perdana Menteri yang akan dilantik bagi memimpin Malaysia bagi lima tahun yang akan datang. Manakala calon-calon daripada gagasan lain pula selepas ini akan berkhidmat di blok pembangkang.

Dalam masa kurang sejam dari sekarang, Pengerusi Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadualkan bakal dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia kesepuluh setelah mendapat perkenan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

YDP Agong Titah Agar Bersederhana, “Yang Menang Tidak Menang Semua, Yang Kalah Tidak Kalah Semua..”

IKLAN

Meskipun keputusan telah diumumkan, Seri Paduka Baginda tetap mengingatkan kepada semua pihak agar kekal bersederhana menunjukkan respon balas.

Yang menang tidak menang semua dan yang kalah tidak kalah semua. Seri Paduka Baginda menitah agar semua pihak menghulurkan tangan antara satu dengan yang lain bagi merapatkan semula saf antara semua ahli-ahli Dewan Rakyat demi masa depan negara.

Malaysia kata Seri Paduka Baginda bukan dimiliki oleh sesetengah pihak sahaja. Malaysia adalah ‘harta pusaka’ milik semua rakyat yang lahir di sini dan memanggilnya sebagai tanah air mereka, manakala para pemimpin pula hanyalah pemegang amanahnya dan akan mewariskannya kepada generasi muda.

IKLAN

YDP Agong Titah Agar Bersederhana, “Yang Menang Tidak Menang Semua, Yang Kalah Tidak Kalah Semua..”

Sebagai rakyat, sama-samalah kita berharap agar kita tidak lagi dibebani dengan kemelut politik seperti yang berlaku sepanjang lima hari parlimen Malaysia tergantung. Sebaliknya, rakyat wajar diberikan panduan dan laluan untuk menikmati kerancakan ekonomi dan pembangunan negara dalam masa lima tahun yang akan datangl. Semua ini hanya boleh terlaksana jika pemimpin negara memberikan perkhidmatan terbaik mereka kepada rakyat

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

e