Khairul Aming bukanlah nama yang perlu diperkenalkan lagi kepada semua. Anak jati Kelantan ini merupakan seorang pempengaruh media sosial dalam bidang masakan yang kemudiannya  melebarkan sayap menerusi perniagaan sambal.

Kini dalam sebuah video yang dimuat naik di laman Instagram, pemilik nama sebenar Khairul Amin Kamarulzaman ini telah mengumumkan penjualan sambalnya selama setahun setengah operasi telah mencecah sejuta botol. Lebih mengujakan, dia kini dalam proses menyiapkan kilang kedua yang berkeluasan 22 ribu kaki persegi pula.

Setahun Setengah Berniaga, Khairul Aming Buka Kilang Kedua. Jualan Sambal Cecah RM14 Juta

Ujarnya, “Selepas setahun setengah beroperasi, Alhamdulillah hari ini jualan sambal nyet berapi telah mencecah satu juta botol bersamaan dengan jualan sebanyak Rm14 juta. Kalau sebelum ini kita masak dan jual lebih kurang 200 botol sambal sehari sekarang kita dah boleh naik ke 5000 botol sehari.”

Ternyata perniagaan yang dibina berkembang pesat, ini dibuktikan dengan perkembangan jumlah pekerjanya. Dari hanya lapan orang sebelum ini, kini dia mampu menggaji 50 puluh orang pekerja.

ARTIKEL BERKAITAN: Tak Ghairah Tukar Kereta Mewah, Khairul Aming Kongsi Kisah Perodua Bezza-nya

IKLAN

Seterusnya jejaka berusia 30 tahun ini turut berkongsi mengenai kilang keduanya yang juga dibangunkan di Kota Bharu, Kelantan. “Kilang kedua ini akan digunakan untuk menaikkan lagi pengeluaran sambal nyet dan kita akan menjadikan ia sebagai persediaan untuk produk kedua nanti. Sedikit sebanyak diharapkan dapat menaikkan ekonomi tempatan.”

Setahun Setengah Berniaga, Khairul Aming Buka Kilang Kedua. Jualan Sambal Cecah RM14 Juta
Produk Sambal Nyet Berapi memikat selera rakyat Malaysia.

Agak-agaknya apa produk kedua yang akan dikeluarkan ya? Sama-sama kita nantikan.

Popular di sosial media, kini dia memiliki lebih 1.9 juta pengikut di TikTok dan 3.4 juta pengikut di Instagram. Untuk pengetahun pembaca, Khairul Aming merupakan graduan lulusan graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal dari Vanderbilt University, Amerika Syarikat.

IKLAN

Sangat menginspirasikan bukan? Semoga contoh baik yang ditunjukkan menjadi teladan kepada semua remaja di luar sana.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Kredit foto: Instagram Khairul Aming

IKLAN

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI