Ibarat sudah menjadi satu trend dalam kalangan pempengaruh popular tempatan untuk memiliki kenderaan mewah sebaik sahaja mereka berjaya menerusi content masing-masing.

Tiada salahnya pun untuk berbelanja sebegitu rupa setelah mereka mengerah keringat selama beberapa tahun demi mendapatkan perhatian pengikut di dunia digital dan media sosial. Malah, kami sendiri beranggapan ia umpama satu ‘self-reward’ untuk memotivasikan diri agar mereka terus bekerja dengan lebih keras pada masa hadapan dengan lebih kreatif.

Salah seorang pempengaruh paling diminati semenjak dua tahun kebelakangan ini tentunya ialah cef selebriti, Khairul Aming. Selain memuat naik kandungan masakan sepanjang tahun terutamanya pada bulan Ramadan, pemilik nama penuh Khairul Amin Kamarulzaman ini juga berjaya bergelar usahawan disegani menerusi produk sulungnya, Sambal Nyet yang khabarnya mencecah jualan RM7.5 juta dalam masa setahun.

ARTIKEL BERKAITAN : Jualan Setahun Cecah RM7.5 Juta, Khairul Aming Belanja Lebih RM1 Juta Siapkan Kilang Pengeluaran Sambal – REMAJA

Ia disusuli kejayaannya untuk membuka sebuah kilang pengeluaran ambal tersebut yang telah sedia ada beroperasi setelah dirinya mengeluarkan belanja besar sekitar RM1 juta untuk menubuhkannya. Bukan mudah untuk memastikan pelanggannya puas hati dengan jumlah stok yang ada. Jadi dengan adanya kilang tersebut, ia banyak menjimatkan masa produksi produknya bagi memenuhi permintaan.

BACA LAGI : Isu Sambal Nyet Palsu, Warga Net Kagum Dengan Cara Khairul Aming Atasi Masalah – REMAJA

IKLAN

Berbalik kepada topik kenderaan mewah tadi, tentunya ramai beranggapan Khairul Aming juga pasti tidak terlepas daripada memiliki sebuah (atau lebih) kenderaan mewah sebagai penanda aras terhadap kejayaannya; seperti yang biasa dilakukan oleh beberapa pempengaruh tempatan.

Begitupun, menerusi ciapan yang dikongsikannya minggu ini, ramai terkejut untuk mengetahui jejaka yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan ini masih menggunakan model kenderaan Perodua Bezza!

Menyifatkan model berharga sekitar RM33,000 – RM42,500 (bergantung kepada jenis varian) itu sebagai kenderaan yang memadai untuknya berjalan jauh sehingga ke Kelantan, dia juga tidak ghairah untuk mencari kenderaan mewah lain setelah menggunakannya selama dua tahun.

So far I’m so happy with my Bezza. Bonet luas, legroom luas, minyak jimat. Barang-barang untuk shooting pun semua muat dalam itu.

IKLAN

“Okay je jalan jauh. Cuma kalau naik bukit semput sikit. Dah nak dua tahun guna dan overall sangat puas hati,” catatnya apabila membalas ciapan seorang pengguna Twitter yang meminta untuk memilih sama ada model Perodua Bezza atau Perodua Ativa adalah lebih berbaloi untuk dimiliki.

Nasihat Khairul Aming lagi buat remaja yang baru menempuh alam pekerjaan dan memerlukan kenderaan, pilihlah model Perodua Axia atau Perodua Bezza kerana ia menjimatkan.

“Kalau orang itu bujang and plan nak ada family, Bezza is better sebab boleh jadi family car. Dah tak perlu upgrade nanti sebab space dah luas,” tambahnya.

IKLAN

That IS refreshing to know, right? Bagi REMAJA, model kenderaan bukanlah penanda aras tahap kejayaan seseorang. Jika si dia selesa dengan model segmen A atau segmen B, why not? Yang penting adalah penggunanya sendiri. Tapi kalau seseorang itu memang mengidam untuk memiliki kenderaan mewah, janganlah pula korang cerca dia okay.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.