Peminat drama dan rancangan televisyen cukup mengenali gadis bersaiz genit ini. Masakan tidak, sejak dari umurnya 10 tahun lagi, Sweet Qismina (dahulunya popular dengan nama pentas Sweet Farhana) telahpun menonjolkan bakat yang ada padanya di depan khalayak ramai.

Siapa sangka dalam tempoh satu dekad, Sweet telah berjaya membawakan pelbagai watak lakonan dan tugasan pengacaraan yang diberikan kepadanya. Seawal usia 9 tahu, Sweet dilamar untuk menjayakan produksi teater Ali Baba & 40 Orang Penyamun yang turut menyaksikan kemunculan utama Datuk Aznil Hj Nawawi (Pak Nil).

“Dari situlah Sweet mula memperoleh beberapa lagi tawaran yang membabitkan rancangan berbentuk talk show seperti Macam Macam Aznil dan Tom Tom Bak. Melalui penglibatan di dalam dua rancangan tersebut, Sweet dapat menyerlahkan bakat yang ada dan pada masa yang sama, meningkatkan rasa confident dalam diri. Iyalah, masa tu Sweet baru berumur 10 tahun!” kata Sweet dalam temubual bersama Majalah Remaja untuk isu Oktober-Disember 2017.

Percaya tak ketiga-tiga penghias cover Majalah Remaja untuk isu Oktober-Disember ini belum lagi mencapai umur 20 tahun!

Satu-persatu projek yang menglibatkan Sweet mencuri tumpuan peminat drama. Bukan projek biasa-biasa okay, kesemuanya rata-rata memerlukan penglibatan Sweet untuk dua ke tiga musim. Antaranya termasuklah Manjalara, Hikayat Putera Shazlan, Elly & Epit dan Chichi & Chacha.

“Penat tu memang penat kerana Sweet perlu libatkan diri dalam pelajaran dan karier. But that’s one thing about me, Sweet tak pernah menganggap dunia lakonan ini sebagai karier.”

“I mean, yes ada payment untuk Sweet. Tapi pada usia semuda itu, Sweet tak akan pressure diri sendiri semasa berada di set penggambaran kerana bagi Sweet, ia adalah satu hobi yang tak menjemukan,” katanya lagi.

Happy 20th Birthday Sweet!

Untuk isu Oktober-Disember 2017, Majalah Remaja telah menjemput tiga orang anak muda yang masih berada di bawah usia 20 tahun untuk menghiasi cover hadapan kami. Semasa penggambaran dijalankan dan semasa ia menemui pembaca Majalah Remaja di pasaran, Sweet masih berusia 19 tahun. “Sekarang dah tua, kan!” ketawa Sweet dalam talian.

Sweet Qismina mengenakan top dan skirt daripada H&M. Foto oleh Nana@Azman, solekan oleh Vee Muhammad.

24 Oktober lepas menandakan Sweet memasuki kategori 2 series hehe. Sudah tentu, peminat Sweet yang dikenali sebagai Sweet Qisminizers tak sabar untuk meraikan hari jadi istimewa ini. Bukan selalu kita boleh meraikan umur 20 tahun, sekali seumur hidup je.

“Untuk birthday tahun ini, Sweet tak plan nak menyambutnya secara besar-besaran pun kerana Sweet perlu ke luar negara sehari selepas birthday tempoh hari. Memang busy untuk packing dan preparation. So, Sweet hanya sambut bersama keluarga dan peminat terdekat saja,” katanya yang juga mengakui, telah bersedia untuk meninggalkan zaman ‘remaja’ nya. Hey, remaja lagi lah! Hehe

IKLAN

Dalam Instagram posting yang dimuat naik olehnya semalam, Sweet telah mengucapkan ribuan terima kasih kepada peminat dan followers-nya yang memberikan ucapan manis, sama ada melalui Instagram, Twitter mahupun WhatsApp.

“Nanti I reply okie don’t worry. Just had this one thought since I’m finally 20 which is I’m planning to make a Q&A video! Sweet akan pilih 20 soalan dari anyoneeeee yang nak tanya anything about me ( boleh tweet, dm, comment kat mana mana in my social media ) and I will make a video of it! In shaa Allah, sweet akan post kat Instagram or YouTube asap.”

Yes you heard that right. Sweet ingin memuat naik video bersama soalan cepumas daripada korang. Jadi tunggu apa lagi, serahkan soalan korang kepadanya sekarang! Mana tahu, soalan korang menjadi antara soalan terpilih yang akan dijawab oleh Sweet.

Sepanjang sehari dua kebelakangan ini juga, Sweet sempat memuat naik beberapa gambar di Instagram seakan ingin memberitahu kepada peminatnya, dia bakal ke destinasi asing untuk…hmm untuk apa Sweet?

Melancong, belajar, berlakon, mengacara?

Banyak persoalan yang menyinggah di ruang komen Instagram Sweet namun Sweet prefer untuk membiarkan saja peminat tertanya-tanya akan pemergiannya. Hissh, nakal tau buat orang tertanya-tanya! Hehe..

IKLAN

Tak mengapa, REMAJA ada jawapannya. “Sorry korang tak update di Instagram mengenai projek terbaru Sweet ini disebabkan jadual yang agak pack sedikit. Buat masa ini, Sweet sedang berada di Seoul Korea Selatan untuk penggambaran dua program melancong di bawah kelolaan pihak produksi.”

“Satu bernama ‘Solo YOLO’ di mana Sweet akan tampil berseorangan manakala satu lagi program dinamakan ‘Ready, Set, Action!’. Untuk program kedua ini, Sweet akan melancong dan melawat tempat menarik di Seoul bersama seorang fans Sweet untuk masa seminggu,”jelasnya semalam.

Setahu penulis, ‘Ready, Set Action!’ adalah satu rancangan baru bercorak melancong yang membawa beberapa pengacara berbeza ke 13 lokasi di serata dunia. Huntung-nya Sweet terpilih untuk ke Seoul, Korea Selatan!

“Sweet anggap ini sebagai hadiah birthday. Sweet nak ucapkan terima kasih kepada kru produksi kerana memilih Sweet sebagai salah satu talent yang bertuah.”

Kita nantikan saja gambar dan Insta Story terbaru daripada Sweet.

Team #expeRIAnce ?? ( cahaya nur yang di depan ye ) #fqs

A post shared by فرهنا قيسمينا سوڤندي (@sweetqismina) on

IKLAN

“Tanpa Peminat, Saya Tak Sampai Ke Tahap Ini”

Kalau korang merupakan salah seorang daripada ahli #fqs, pastinya korang mengetahui mengenai kejayaan Sweet dalam kategori Artis Baru Wanita Popular sekitar awal tahun ini.

Menurutnya, dia juga terkejut dengan kemenangan tersebut.

“Sweet juga tak menjangkakan akan memenangi kategori tersebut kerana ia memerlukan sokongan 100% daripada peminat. Tambahan pula apabila 4 orang calon yang lain juga amat versatil. Namun, Sweet percaya peminat juga nampak versatiliti yang ada pada diri Sweet.”

“Thank you, thank you to my fan club ‘Sweet Qisminizers’, Sweet memang menghargai effort mereka. Setiap kali berjumpa, pasti ada saja perkara baru yang akan kami bualkan,” katanya yang sempat disambut oleh peminat di Lapangan Terbang KLIA semalam sebelum berangkat ke Korea Selatan.

Nak tahu lagi apa yang Sweet ingin katakan kepada peminatnya disamping Ismail Izzani dan Irfan Haris? Jom klik video di bawah yang sempat REMAJA rangkumkan semasa penggambaran cover mereka tempoh hari.

Jangan lupa juga untuk dapatkan copy Majalah Remaja korang di pasaran sekarang okay! xx