Lepas habis SPM mesti ada yang dah buat plan nak sambung belajar dekat mana kan? Kadang bila dah ada aim nak masuk sekian-sekian kolej, tapi duit pulak tak berapa nak cukup. Maklum saja kos pembelajaran di pusat pengajian tinggi ni pun boleh tahan. Lebih-lebih lagi kalau kolej swasta.

Hmm…Jadi apa boleh korang buat?

Jangan risau…Terbaru, kerajaan bersetuju menaikkan had jumlah pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) daripada RM6,800 kepada RM8,000 bagi setiap semester bagi pelajar B40 melanjutkan program diploma di Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS).

Sumber Gambar : Malaysia Kini

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad, ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 di Dewan Rakyat hari ini, berkata perkara itu tertakluk kepada simpanan bertakaful oleh IPTS berkenaan mulai tahun 2021.

IKLAN

“Pada masa sama, kementerian juga bersetuju untuk meluaskan pemberian Wang Pendahuluan Pinjaman PTPTN kepada pelajar IPTS daripada keluarga B40 berdasarkan syarat kelayakan PTPTN mulai tahun 2021,” katanya.

Selain itu, beliau berkata kementerian akan mengkaji cadangan untuk mengecualikan faedah pinjaman dan diskaun bayaran balik dalam tempoh moratorium selain memastikan kelestarian sumber kewangan PTPTN tidak terjejas untuk jangka masa panjang.

IKLAN

“Perkara itu masih dalam perbincangan bersama Kementerian Kewangan sebab apa juga tindakan oleh PTPTN adalah tertakluk juga kepada kelulusan Kementeri Kewangan kerana sumber dana adalah daripada kementerian itu,” katanya.

Lepas ni tak ada lagi alasan mana nak cekau duit kalau nak sambung study kan?

IKLAN

Sumber: BERNAMA