Sumber Foto : Instagram @selangorroyalofficial

 

REMAJA tidak terkejut apabila mendapat tahun Sultan Selangor, DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah merupakan penggemar dan pengumpul karya seni lukisan. Ini memandangkan sesebuah karya yang boleh mencecah puluhan hingga ratusan ribu Ringgit adalah salah satu bentuk pelaburan di mana harganya boleh melipat ganda dalam tempoh masa tertentu.

Pembelian karya seni lukisan terbaru oleh Sultan Sharafuddin bagaimanapun telah menarik tumpuan rakyat setelah mereka memerhatikan konsep lukisan tersebut dan siapakah artis disebaliknya.

Menerusi akaun rasmi media sosial Selangor Royal Official di platform Facebook dan Instagram, baginda nampaknya telah tertarik dengan sebuah karya yang mengambil inspirasi daripada ruang Dewan Rakyat di Parlimen Malaysia. Manakala ahli Parlimen yang sedang bersidang pula digambarkan sebagai monyet dan katak.

IKLAN

Apa yang membuat hantaran di media sosial itu menjadi bualan ramai adalah kerana konteks karya tersebut dan baginda yang sedang berdiri bersebelahan dengannya.

Lukisan Paparkan Ahli Parlimen Sebagai ‘Monyet’ & ‘Katak’ Dibeli Sultan Selangor
Sumber Foto : Instagram @selangorroyalofficial

Catat pemegang akaun tersebut, “Sebuah hasil karya seni lukisan telah menarik perhatian DYMM Sultan Selangor Sultan Sharifuddin Idris Shah Alhaj.

“Sebaik melihatnya, Baginda berkenan untuk membeli dan menggangtungnya di ‘private study room’ Baginda.”

IKLAN

Tambah kapsyen itu lagi, ia bukanlah untuk dimiliki buat selamanya dan Baginda Sultan berhasrat untuk melelong lukisan ini satu hari nanti. Hasil lelongannya kelak akan disumbangkan untuk tujuan kebajikan.

Lukisan Paparkan Ahli Parlimen Sebagai ‘Monyet’ & ‘Katak’ Dibeli Sultan Selangor
Sumber Foto : Instagram @selangorroyalofficial

Sekilas pandang, lukisan tersebut mirip ilustrasi yang pernah dihasilkan oleh artis jalanan Inggeris terkenal, Bansky. Lukisan beliau pernah terjual pada harga kira-kira RM50 juta ataupun 9.9 juta pound pada tahun 2019.

IKLAN
Lukisan Paparkan Ahli Parlimen Sebagai ‘Monyet’ & ‘Katak’ Dibeli Sultan Selangor
Karya lukisan Bansky berjudul ‘Devolved Parliament’ ini juga dikenali dengan nama ‘Questioned Time’.

Waktu hantaran ini dimuat naik juga menarik perhatian rakyat memandangkan Parlimen pada minggu ini sedang membentangkan Rang Undang-Undang yang menghalang Ahli Parlimen daripada tindakan melompat parti. Mereka yang bergelar ‘katak’ ini mungkin sekali akan berhadapan tindakan kehilangan kerusi di peringkat Parlimen jika berbuat sedemikian selepas ini.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI