Kes positif COVID-19 mencatatkan nilai empat angka sejak kebelakangan ini dan ia adalah satu kebimbangan buat masyarakat Malaysia. Saban hari, ada sahaja kes yang berlaku di sekeliling kita dan ia juga turut dijangkiti oleh orang-orang terdekat.

Selain hospital, Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) juga telah dijadikan sebagai pusat kuarantin untuk pesakit COVID-19. Menurut Astro Awani, Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID019 Berisiko Rendah (PKRC) di MAEPS masih mampu untuk menampung pesakit yang bergejela rendah.

Penggunaan katil di PKRC adalah sekitar 3,000 hingga 3,500 dan setakat ini masih terdapat kira-kira 5,000 katil yang masih belum digunakan.

Bagi mereka yang mungkin tertanya-tanya atau pun merupakan pesakit yang bakal dibawa ke MAEPS, korang mesti terfikir apa sahaja yang perlu dibawa ke sana bukan?

Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Nur Izyani Kamaruzman telah pun berkongsi info kerana wanita ini juga merupakan bekas pesakit COVID-19 yang pernah ditempatkan di MAEPS. Izyani turut berkongsi di sosial media tentang apa item penting yang perlu dibawa sekiranya korang positif COVID-19 dan dibawa ke MAEPS.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Nur Izyani Kamaruzman.

Wad Exora dan Wad Airiz

Wad Exora lebih kepada sharing halls, manakala Wad Airiz ada pembahagian bilik (mungkin katil double decker). Bilik air perlu dikongsi dan so far, memang bersih dan selesa. Adakalanya perlu ambil masa beratur, tapi tak mengapa, beratur sahaja laa.

Alhamdulillah, dapat katil dan tilam. Sebelum ini di Hall B, tidur di atas stretcher canvas

Pesakit perlu dikuarantin lebih kurang 10 hari daripada tarikh swab diambil. Jadi, korang bolehlah agak masa. Antara item penting yang perlu dibawa:

• Ubatan sendiri (lebih mudah)

IKLAN

• Peralatan mandi (sabun, syampu, berus gigi, etc)

Pintu ke bilik air, side ni ada lebih kurang 9 bilik air

• Telekung sejadah

Surau lelaki sebenarnya perempuan sahaja di bangunan ni

• Makanan (mi segera, biskut, minuman 3 in 1 untuk 10 hari, terpulang pada kes masing-masing). Sarapan dalam pukul 8.15 pagi, makan tengah hari dalam pukul 12 tengah hari, makan malam sekitar 6.30 petang. Ada kes check in pukul 2-3 pagi, mungkin dari Melaka jadi makanan yang dibawa sangat diperlukan.

Mug/cawan (nak bancuh air panas)

• Baju panas yang betul-betul boleh memanaskan

IKLAN

• Stokin (nak bawa gloves pun boleh sebab memang sejuk sangat)

Extra selimut (kadang-kadang habis stok)

Extra pelitup muka

• Baju persalinan (diberi juga baju wad, cuma kadang habis stok)

• Al-quran, buku, gajet untuk mengisi masa terluang

IKLAN

• Di bangunan ini ada coffee machine yang guna QR code or bank cards (mahal dan selalu rosak)

• Selipar untuk ke tandas

• Tuala wanita

Plug extension untuk cas barangan elektrik

Sharing points. Tapi tak boleh guna untuk hair dryer atau yang guna higher energy. Ada bilik dah blackout..

• Duit untuk tambang balik. Discharge from MAEPS adalah atas tanggungan sendiri ya. Jadi, bersedia sehari sebelum discharge, pesakit akan dimaklumkan dan slip discharge akan diberikan.

Secara amnya, itu sahaja yang diperlukan dan semoga perkongsian ini dapat membantu individu yang terpaksa dikuarantin di MAEPS dalam membuat persediaan. Wanita ini juga menjelaskan bahawa dia tahu yang dia akan ke MAEPS pun hanya apabila sudah berada di dalam bas. Ambulan yang mengambilnya di rumah hanya hantar ke pusat pengumpulan pesakit.

Apa-apa pun diharap perkongsian ini dapat memberi manfaat dan sedikit sebanyak menjawab segala persoalan yang berlegar di fikiran korang. Hiks!

Sumber: Nur Izyani Kamaruzman