Pengalaman melanjutkan pelajaran di United Kingdom antara yang tidak dapat dilupakan oleh top 20 finalis Dewi Remaja 2018, Qys Batrisya yang merupakan penuntut akhir jurusan undang-undang di University of Essex kerana berhadapan dengan situasi pandemik, koronavirus yang ‘menyerang’ seluruh dunia.

Course yang sepatutnya habis pada bulan Julai tahun ini sepertinya tergendala dek kerana COVID-19 yang semakin merebak disana. Qys mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia pada 3 April lepas.

Pelajar Luar Negara Ini Kongsi Pengalaman Pulang Ke Malaysia & Dikuarantin Di Hotel
Bersama ibu dan ayah sewaktu sebelum berangkat ke UK

“Secara jujurnya, saya rasa pendekatan yang dilakukan oleh UK dalam menangani wabak ini adalah sangat mengecewakan. Saya rasa sangat takut sebab semua orang disana tidak mengambil serius tentang situasi ini sampailah dah catat beribu kes kematian, baru UK nak lockdown. Universiti saya sudah tutup sepenuhnya untuk summer term, maksudnya peperiksaan akan dilakukan secara online assessment dan majlis graduasi terpaksa ditunda tanpa diberitahu tarikh tetap,”

Pelajar Luar Negara Ini Kongsi Pengalaman Pulang Ke Malaysia & Dikuarantin Di Hotel

“Jadi saya pun mengambil keputusan untuk memberitahu ibu dan ayah bahawa saya ingin pulang ke Malaysia dengan segera. Saya pun beli tiket flight bertarikh 3 April namun pada 31 Mac saya telah mendapat tahu bahawa penerbangan itu dibatalkan berikutan COVID-19. Waktu tu memang saya stres sangat. Saya pun call syarikat penerbangan tersebut untuk urusan pembelian tiket baru dan pada 3 April lepas saya berangkat pulang ke Malaysia,”

IKLAN

“Alhamdulillah perjalanan dalam flight dari Heathrow ke KLIA sangat selesa dan mereka juga masih mempraktik social distancing dengan menjarakkan setiap penumpang pada setiap barisan tempat duduk. Saya juga tidak lekang daripada menggunakan topeng muka dan hand sanitizer sepanjang perjalanan ke sini,” kongsi Qys.

Pelajar Luar Negara Ini Kongsi Pengalaman Pulang Ke Malaysia & Dikuarantin Di Hotel

IKLAN

Dikuarantin 14 hari

Sebagaimana yang kita semua sedia maklum, pihak kerajaan Malaysia sangat mengambil serius untuk menangani virus ini daripada terus merebak. Semua yang baru pulang ke negara ini akan dihantar ke tempat kuarantin selama 14 hari demi keselamatan diri dan orang lain.

“Setelah tiba di KLIA pada jam 7 pagi, kesemua penumpang perlu declare keadaan kesihatan masing-masing, sama ada individu tersebut mempunyai simptom atau tidak. Kemudian kami dibawa oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) ke satu tempat untuk dikuarantin. Ini sudah dijelaskan di dalam form bahawa kami akan ditetapkan di hotel yang dibiaya sepenuhnya oleh kerajaan, namun tanpa servis housekeeping dan makanan disediakan tiga kali sehari selama 14 hari kuarantin,”

IKLAN

“Kami tidak dibenarkan langsung bertemu dengan keluarga dan NADMA terus membawa ke hotel kuarantin. Alhamdulillah, tempat yang sangat selesa. Ibu dan ayah dibenarkan menghantar makanan sehari sekali pada jam 5 hingga 6 petang sahaja. Ketika di dalam flight, saya bertemu dengan rakan-rakan baru dan kami membuat satu grup Whatsapp dan hanya berhubung disitu sepanjang dikuarantin,” jelasnya lagi.

Pelajar Luar Negara Ini Kongsi Pengalaman Pulang Ke Malaysia & Dikuarantin Di Hotel
Kenangan bersama teman dari Malaysia di UK

Walaupun berada dalam ketakutan kerana risau dengan keadaan sekeliling, namun Qys menganggap bahawa ini adalah pengalaman yang paling tidak dapat dilupakan olehnya.

The whole process is such a blessfull experience apart from the scary virus that is happening to the world right now, tetapi saya sangat bersyukur kerana kerajaan Malaysia telah melakukan satu usaha yang sangat baik membanteras wabak ini. Saya berharap agar rakyat Malaysia semua stay at home, jaga kebersihan, stay safe and healthy!,” tambah Qys.

Remaja juga mendoakan agar Qys Batrisya berada dalam keadaan yang sihat dan dapat menjalani proses kuarantin ini dengan baik.