Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu.

Inilah pepatah yang sesuai penulis ungkapkan tentang kemenangan Alejandra Marisa Rodriguez dalam pertandingan Miss Universe Buenos Aires di Argentina, baru baru ini.

Wartawan berusia 60 tahun itu berjaya mengalahkan 34 peserta lain yang mana mereka rata-rata berusia dalam lingukngan 18 ke 73 tahun.

Alejandra memenangi mahkota berprestij itu sekaligus mewakili Buenos Aires ke peringkat kebangsaan bagi merebut gelaran Miss Universe Argentina yang bakal diadakan pada Mei nanti.

Merupakan seorang peguam dan wartawan dia dilihat mewakili paradigma baharu dunia ratu cantik yang mana usia bukan lagi halangan.

IKLAN

Wanita Berusia 60 Tahun Menang Pertandingan Miss Universe…

BACA JUGA: Terus Cemerlang! Airit Rayyan Rizqin Raih CGPA 3.99, Rita Rudaini Luah Rasa Syukur

“Saya sangat teruja untuk mewakili paradigma baru ini dalam pertandingan ratu cantik kerana kami sedang merasmikan peringkat baharu di mana wanita bukan sahaja kecantikan fizikal tetapi satu lagi set nilai,” ujarnya kepada media.

IKLAN

Tidak mempedulikan kata-kata sinis sesetengah pihak, wanita berambut panjang hitam pekat ini merupakan seorang yang percaya pada visi yang jelas.

“Saya harus mengakui bahawa saya sering mengabaikan apa yang orang lain katakan. Saya tetap fokus pada matlamat saya dan berazam untuk mencapainya,” kongsinya.

IKLAN

Imbas kembali, organisasi Miss Universe mengumumkan pada September 2023 bahawa ia tidak lagi mempunyai had umur untuk peserta pertandingan.

Mulai tahun ini, mana-mana wanita berumur 18 tahun ke atas layak bertanding. Sebelum ini, hanya wanita berumur 18–28 tahun boleh menyertai pertandingan itu.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI