back to top
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita Wabak Salmonella Menganas Di 11 Negara, Berpunca Dari Produk Coklat “Kinder”

Wabak Salmonella Menganas Di 11 Negara, Berpunca Dari Produk Coklat “Kinder”

SETELAH hampir dua tahun Covid-19 melanda dunia, kini dunia terutamanya negara-negara Eropah berdepan dengan penularan wabak Salmonella.

Apa yang merisaukan, wabak Salmonella kali ini dikatakan berpunca daripada produk coklak Kinder Suprise yang menjadi kegilaan kanak-kanak seluruh dunia.

ARTIKEL BERKAITAN : Lima Wabak Virus Pembawa Maut Yang Pernah Menyerang Rakyat Malaysia

IKLAN
Wabak Salmonella Menganas Di 11 Negara, Berpunca Dari Produk Coklat “Kinder”
Terdapat lebih 151 kes disyaki bakteria salmonellosis dikaitkan dengan produk coklat “Kinder” keluaran Belgium. – Foto REUTERS

Salmonella merupakan salah satu bakteria yang berpunca daripada pencemaran silang antara makanan dan daging mentah semasa penyediaan, penyimpanan makanan.

IKLAN

Terbaru, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Rabu memaklumkan terdapat lebih 151 kes disyaki bakteria salmonellosis dikaitkan dengan produk coklat “Kinder” keluaran Belgium.

IKLAN
Menurut WHO dalam satu kenyataan, kes berkaitan bakteria Salmonella Typhimurium disyaki akibat penggunaan produk coklat dan telah dilaporkan di 11 negara setakat Isnin, termasuk Belgium, Perancis, Jerman, Ireland, Luxembourg, Belanda, Norway, Sepanyol, Sweden, United Kingdom dan Amerika Syarikat, lapor Xinhua.
Wabak Salmonella Menganas Di 11 Negara, Berpunca Dari Produk Coklat “Kinder”
Foto Via FDA
Kanak-kanak di bawah umur 10 tahun turut terjejas dan golongan wanita mewakili 66 peratus daripada kes dilaporkan.
Buat masa ini, tiada kematian akibat wabak itu telah dilaporkan setakat Isnin. Namun, sebanyak 21 kes bergejala dilaporkan, iaitu 12 kes cirit-birit berdarah dan sembilan telah dimasukkan ke hospital.
Penjujukan genetik bakteria salmonella dalam makanan mencetuskan kegusaran bahawa patogen berasal dari tangki susu mentega di sebuah kilang yang dikendalikan pembuat coklat Ferrero, di bandar Arlon, Belgium.
Menurut WHO, strain wabak salmonella mempunyai daya tahan terhadap enam jenis antibiotik.
Sekurang-kurangnya 113 negara di seluruh Eropah dan global telah mengimport produk Kinder, dan amaran global telah dikeluarkan oleh Rangkaian Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Antarabangsa (INFOSAN), program bersama WHO dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO), pada 10 April mengakibatkan penarikan semula produk dari pasaran global.
WHO menilai risiko penyebaran di rantau Eropah dan global sebagai sederhana.
Menurut WHO, gejala salmonellosis agak ringan dan pesakit akan pulih tanpa rawatan khusus, dalam kebanyakan kes. Bagaimanapun, risiko lebih tinggi untuk sesetengah kanak-kanak dan pesakit warga emas iaitu dehidrasi boleh menjadi semakin teruk dan mengancam nyawa.
Hati-hati guys, kalau boleh elakkan dahulu membeli coklat ini.

**Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Sumber : BERNAMA
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI