Jumaat salam penghulu hari ternyata menjawap pertanyaan seluruh ahli keluarga Amir Hamzah, pemuda yang cuba menolong mangsa kemalangan di KM14.5 Lebuhraya NKVE pada 12 Oktober lalu apabila ujian asid deoksiribonukleik (DNA) dikeluarkan jam 11 pagi padan dengan emaknya Mariam Sanani Harun.

Ini disahkan oleh abang arwah iaitu Khairul Anuar yang berkata, jabatan kimia mengeluarkan keputusan ujina DNA itu pada jam 11.00 pagi.

“Namun ketika itu saya tidak tahu untuk berurusan dengan siapa sehinggalah selepas solat Jumaat tadi, pihak polis memaklumkan kepada kami untuk menguruskan jenazah adik.

“Jenazahnya akan dimandikan di Hospital Shah Alam dan akan dikebumikan selepas Asar ini di Tanah Perkuburan di Padang Jawa, Shah Alam berdekatan dengan rumah saya,” katanya memaklumkan seluruh ahli keluarga berasa lega dengan keputusan tersebut.

“Ia juga menjawap semua pertanyaan ahli keluarga yang ternanti-nanti akan masa itu,” katanya ketika dihubungi dan kini agak sibuk untuk urusan pengkebumian adiknya.

“Adik Hero Di Hati Kami Selamanya”, DNA Padan & Jenazah Akan Dikebumikan Lepas Asar
Penantian 3 hari ahli keluarga akhirnya terjawapa kerana ia padan dengan ibunya

 

Sebelum ini, penemuan satu mayat di kunci air Seksyen 32 iaitu di Sungai Kandis tiga hari lalu membuatkan ahli keluarga berasa yakin ianya adalah Amir Hamzah berdasarkan baju merah kegemarannya namun tiada sebarang identiti ditemui pada mayat membuatkan pihak polis memerlukan ujian DNA tersebut.

IKLAN
“Adik Hero Di Hati Kami Selamanya”, DNA Padan & Jenazah Akan Dikebumikan Lepas Asar
Khairul Anuar memaklumkan keputusan ujian sudah keluar jam 11 pagi tadi dan hanya dapat selepas solat Jumaat
“Adik Hero Di Hati Kami Selamanya”, DNA Padan & Jenazah Akan Dikebumikan Lepas Asar
Sesi pengecaman mayat di Hospital Shah Alam namun jenazah tidak dibenarkan keluar ketika itu

REMAJA yang membuat liputan pada hari kejadian di Hospital Shah Alam dapat menyaksikan ahli keluarganya agak beremosi selepas tidak diberi kebenaran membawa keluar jenazah. Namun emaknya, Mariam yang nampak redha berkata, dia yakin itu anaknya dan berkata sanggup untuk menunggu tiga hari lagi (hari ini).

ARTIKEL BERKAITAN : Anak Yang Baik, Selalu Peluk Cium Saya, Ibu Luah Rasa Rindu

BACA JUGA : Gerak Hati Saya  Yakin Itu Mayat Adik Berdasarkan Tali Pinggang PLKN Dipakainya 

“Jika lima hari saya tertanya-tanya di mana Amir, kenapa saya tidak boleh menunggu tiga hari lagi,”katanya agak tenang.

IKLAN

Ternyata pemergian anak muda ini syahid dunia apabila lemas ketika arwah cuba menolong sebuah kereta yang terbabas dalam hujan lebat jam 4.00 pagi di Lebuhraya NKVE sehingga arwah tidak sempat mematikan enjin motosikalnya. Tidak sampai berapa minit, sebuah lori simen menghentam kereta tersebut sehingga mengakibatkan arwah tercampak ke dalam Sungai Kayu Ara tanpa siapa menyedari kejadian ini.

“Adik Hero Di Hati Kami Selamanya”, DNA Padan & Jenazah Akan Dikebumikan Lepas Asar
Inilah barangan tinggalnya ditemui di lokasi kejadian

Enjin motosikal yang masih hidup ditemui pihak polis di lokasi kejadian dan apabila carian casis enjin dilakukan, ahli keluarganya dimaklumkan tentang motor tersebut.

Satu report orang hilang dilakukan ahli keluarganya kerana motosikal berada dalam keadaan baik namun pencarian ahli keluarganya di lokasi kemalangan menemui porch, sebelah kasutnya dan serpihan helmet di mana ekoran itu pencarian diperluaskan oleh pihak berkuasa ke sungai berdekatan.

IKLAN

Dari sinilah, Amir yang sepatutnya menghadiri majlis konvokesyennya di Universiti Putra Malaysia selepas tamat diploma dalam Aviation Tecnology dari Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernatics bagaimana pun tidak menghadirkan diri.

AlFatihah (dengan bacaan ) untuk UNSUNG HERO ini. Semoga syurga tempatnya.

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI