Satu demi satu cebisan kes kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Kuala Lumpur kini semakin terbongkar hasil siasatan pihak polis dan pihak berkuasa. Terbaru, tujuk suspek yang telah dipanggil untuk membantu siasatan dilaporkan pernah dibuang sekolah kerana tidak hadir ke sekolah secara berterusan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalis, tiga daripada tujuh suspek tersebut pernah mempunyai rekod dibuang sekolah dari SMK Seri Ampang, dua dari SMK Padang Tembak dan dua lagi masing-masing dari SK Dato Keramat (1) dan SK Dato Keramat (2).

Tujuh Suspek Kebakaran Tahfiz Pernah Dibuang Sekolah

“Kesemua suspek mempunyai masalah displin kehadiran ke sekolah yang berpanjangan. Mereka ini merupakan pelajar yang pernah bersekolah untuk waktu yang amat singkat. Contohnya, jika sekarang mereka berumu 16 tahun, mereka pernah ke sekolah semasa Tingkatan Satu untuk beberapa bulan saja,” kata beliau.

“Ada yang tidak hadir ke sekolah sejak lima tahun lalu, ada sampai setahun lalu,” tambah beliau lagi pada sidang media yang berlangsung hari ini.

IKLAN

Cadang Pinda Akta 550 – TPM Zahid Hamidi

Dalam satu sidang media berasingan, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, sebuah pasukan Petugas Khas Sekolah-Sekolah Tahfiz akan mencadangkan agar Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) dipinda bagi emmasukkan soal pendaftaran dan pengawalan sekolah agama persendirian.

Tujuh Suspek Kebakaran Tahfiz Pernah Dibuang Sekolah
Foto: Malaysian Insight

Sebelum ini, kerajaan negeri bertanggungjawab ke atas hal tersebut. Namun setelah berlaku beberapa kes yang melibatkan keselamatan pelajar dan pegawai sekolah tahfiz berturut-turut pada baru-baru ini, kerajaan Malaysia merasakan sudah masa mereka dilindungi di bawah akta yang lebih menyeluruh.

IKLAN

Kata beliau, “Kerajaan pusat akan berbincang dengan kerajaan negeri kerana kita perlu menghormati perkongsian kuasa di mana hal-hal berkaitan agama adalah di bawah pemantauan kerajaan negeri.”

“Kami tak berniat untuk mengambil alih kuasa agama yang terletak pada kerajaan negeri dan juga yang di-Pertuan Agong. Biarpun sekolah agama dan Maahad Tahfiz berada di bawah bidan kuasa kerajaan  negeri, namun kerajaan pusat mengambil peduli kerana kita tidak boleh terus melihat tiadanya rasa peduli kepada Maahad Tahfiz yang seterusnya menyebabkan kematian,” tambah beliau.

IKLAN

Seorang Dibenarkan Pulang, Empat Bertambah Stabil

Sementara itu, menurut laporan berita portal Sinar Harian, seorang lagi mangsa pelajar Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang menerima rawatan susulan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) telah dibenarkan pulang.

Adib Baqir, 15 tahun mengalami kecederaan di bahagian tangan, siku dan badan. Namun menurut ibu mangsa, Wahida Ramli, Adib masih trauma dengan kebakaran pada awal pagi tu.

Empat orang lagi pelajar yang menerima rawatan di hospital yang sama kini dilaporkan berada dalam keadaan stabil. Menurut Pengarah HKL, Datuk Dr Zaininah Mohd Zain, dua daripada mereka masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan bantuan pernafasan manakala dua lagi mangsa yang mengalamai kecederaan terbakar antara 3 hingga 19 peratus kini semakin pulih.

Bagi REMAJA, cukuplah dengan beberapa kes kematian yang telah berlaku. Biarlah tindakan susulan dilakukan dengan kerjasama kerajaan pusat dan negeri demi kebaikan pelajar yang tidak bersalah. Semoga siasatan yang dilakukan oleh pihak berkuasa berjalan dengan lancar. InsyaAllah.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI