Tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapalah yang tahu kan?

Hal ini yang berlaku kepada Hakim Azly yang terpilih daripada 100 pereka dari 20 negara untuk memenangi sebahagian ganjaran daripada Dana OMG! platform hospitaliti global Airbnb bernilai lebih RM44,000,000.

ARTIKEL BERKAITAN : “Jangan Percaya Sangat Orang Cakap Beli Rumah Lagi Bagus Dari Menyewa,” – Ryzal Durian Kimchi

Wah bertuahnya anak Malaysia ini!

Airbnb dalam satu kenyataan menyebut, Coconut Drifting in the Sea yang dicetuskan Hakim merupakan sebuah rumah terapung yang terletak di pantai Tanjung Rhu, Langkawi, Kedah.

Tuah Anak Malaysia Menang Wang Tunai Lebih RM400K, Hasil Reka Rumah Terapung Inspirasi Kelapa

Rumah yang terpilih dan menangini bukanlah calang-calang design. Dilaporkan rumah ini boleh diakses dengan bot atau kayak selain tetamu boleh menikmati panorama 360 darjah untuk kawasan pulau di sekitarnya. Uniknya desain berkenaan, ia menyerupai sebiji kelapa tua lengkap dengan sabut dan cengkerang luar yang kelihatan seolah-olah mengelupas bagi membolehkan cahaya masuk.

IKLAN

Reka bentuk seluas 250 meter persegi itu mampu memuatkan katil bersaiz king, bilik mandi dan ruang dalaman tidak bersudut menjadikan ia lebih luas. Sinonim dengan buah kelapa, dekorasi dalaman juga serba putih menyerupai isi kelapa.

Tuah Anak Malaysia Menang Wang Tunai Lebih RM400K, Hasil Reka Rumah Terapung Inspirasi Kelapa

Hakim yang berasal dari Perlis itu berkata, minat mendalam terhadap bidang reka bentuk tercetus ketika beliau dibesarkan di rumah allahyarham datuknya di Kangar.

Rumah tersebut dipenuhi dengan elemen unik dan futuristik yang mana menurutnya, dekorasi tersebut mendahului zaman pada tahun 60an.

IKLAN

Beliau kemudiannya membesar di Teaneck, New Jersey dan menghabiskan masa melukis mural berskala besar sebelum melanjutkan pengajian di dalam bidang seni bina.

Tuah Anak Malaysia Menang Wang Tunai Lebih RM400K, Hasil Reka Rumah Terapung Inspirasi Kelapa

Hakim yang menyertai Dana OMG! bersama isterinya, Reena berkongsi inspirasi desain tersebut daripada buah kelapa yang hanyut di pesisiran pantai. Mengulas lanjut, beliau berkata, desain itu memberikan suasana pengembaraan kepada tetamu untuk satu perjalanan menakjubkan.

Tapi sabar okay, rumah ini boleh di tempah dalam kategori OMG! Airbnb menjelang musim panas 2023 nanti.

IKLAN

Wah, syabas dan tahniah kami ucapkan buat pemuda ini.

BACA : Ayat Suci Al-Quran Terselamat Dalam Kejadian Rumah Terbakar, Alif Muhaimin Yakin Ada Hikmah

Sumber : (1)

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.