Bagi kebanyakan individu normal,sifat malu adalah perkara biasa sekiranya melakukan sesuatu perkara yang janggal di khalayak ramai. Lagi-lagi di majlis pernikahan kita.

ARTIKEL BERKAITAN : Permulaan Dosa Dan Undang Fitnah, JAIPK Seru Para Pengantin Baru Elak ‘Unboxing’ Isteri

Trend ‘Pengantin Malu-Malu’ Sampai Menggeletar, Ustazah Beri Teguran Dan Pandangan
Foto: poject2pi via Risteena (Gambar hiasan)

Bagi sesetengah orang, mungkin menganggap situasi ini biasa namun banyak rakaman video seperti ini seakan mengikut ‘trend’ di media sosial dan ia dilihat seperti ‘tidak sopan’. Malah, perkara ini makin menjadi-jadi mungkin ‘dibuat-buat’ agar menjadi ‘content’.

Hal ini telah menarik perhatian Ustazah Sharifah Zahidah memberi sedikit teguran dan pandangan tentang situasi ini. Secara peribadinya mengatakan bahawa gelagat ‘pengantin malu-malu’ ini boleh mendatangkan fitnah daripada orang yang menonton video terbabit.

“Saya rasa, macam semakin trending pula video ‘pengantin malu-malu’ untuk sesi pembatalan air wuduk dan kemudian diviralkan dengan caption yang menunjukkan ‘betapa muslimah’ dan ‘betapa sucinya’ pengantin perempuan yang menjadi bukti dia tak pernah disentuh mana-mana lelaki sebelum ini. Lagi advanced aksi gelabah malu yang ditunjukkan, lagi tinggi darjat dan kesucian wanita itu di mata orang.”

Trend ‘Pengantin Malu-Malu’ Sampai Menggeletar, Ustazah Beri Teguran Dan Pandangan

Ada yang menggeletar waktu nak salam suami sambil tergelak-gelak meliuk lintuk badannya ke kiri dan ke kanan. Mula-mula tunjuk menggeletar, lepas tu main tarik-tarik tangan, cuit-sentuh sikit-tarik tangan macam kena renjatan elektrik, lepas tu gelak-gelak lagi, lepas tu main cuit tarik cuit tarik – sampai penonton semakin galak mengusik dan suasana pun menjadi riuh rendah.

IKLAN

Sweet dan comel katanya bila pengantin malu-malu pada sentuhan pertama.

Sesi sarung cincin yang ringkas dan sepatutnya berlangsung selama 10 saat dengan ucapan alhamdulillah selepas selamat menyarung cincin ke jari masing-masing, akhirnya menjadi satu sesi nakal yang kadangkala diselang seli dengan usikan lucah dan memalukan dari penonton dan memakan masa lebih lama, lantas meletakkan pengantin perempuan yang konon sedia malu itu dalam situasi memalukan yang jauh lebih panjang.

Saya teringat Syeikh saya di Syria dulu pernah berpesan;

“Real muslimah when they feel shy, it shows on their faces and not their inappropriate action. But people know. And people respect them out of knowing that. Just like the story of Musa with daughters of Nabi Syuib alaihissalam…”

IKLAN

Pesanan akhir beliau,

“…. If you really feel shy, you wont giggle out of your shyness. Shyness is an act that uplift a woman. Giggling out of shyness (gedik) just makes women a target for bad and unappropriate jokes..”

Ya, begitulah. Wanita muslimah yang benar-benar malu untuk acara sarung cincin, takkan tergedik tunjuk malu dan membiar diri menjadi bahan gelak dan usikan ramai orang. Yang betul-betul malu, akan kaku (tetapi tetap matang dan mampu memberi kerjasama) lantas menyegerakan proses sehingga tak mengundang apa-apa usikan dan imaginasi liar terhadap mempelai.

IKLAN

Kita ibu yang ada anak perempuan ni, nasihatkan anak-anak gadis kita yang bakal berumahtangga kelak. Jika benar-benar malu dan tak selesa, tangguhkan acara dan jadikan ianya sesi tertutup saja. Simple. Bukan meneruskan acara buat tatapan umum sehingga jadi satu sesi usikan yang menggores maruah wanita. Saya yang lihat, terasa jauh lagi malu. Percayalah, tak sweet pun begitu.

Wanita yang high class adalah wanita yang setiap gerak gerinya terpandu dan membuatkan dia mendapat lebih banyak penghormatan dari orang. Bukan jadi bahan usikan-usikan galak orang sekeliling, katanya.

Saya sayang kalian, adik-adik muda yang bakal berumahtangga. Kerana itu saya menulis. Supaya trend ini tak semakin galak dan kian diviralkan. Simpan malu-malu kalian di depan suami dalam saat peribadi kalian. Biar kalian saja yang menikmati saat-saat malu itu. Jangan pertontonkan kepada kami secara percuma. Ianya menggores kemuliaan kalian.

Apa pandangan korang? Moga jadi peringatan kepada semua…

BACA LAGI : “Rasa Malu Tanpa Sebab”! Ia Satu Penyakit, Boleh Jadi Kronik

Sumber: Facebook Sharifah Zahidah

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI