Dewi Remaja 2009/2010, usahawan berjaya dan pengacara, Neelofa

Hacker atau penggodam ni merupakan seseorang yang mempunyai skill dan ilmu berkenaan perisian komputer.


“Harap Semua Orang Lebih Bertanggungjawab Dalam “Bermedia Sosial”, Neelofa Tegur Warganet

Semalam, Dewi Remaja 2009/2010, usahawan berjaya dan pengacara, Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa binti Mohd Noor menyuarakan kekesalannya apabila ada pihak tidak bertanggungjawab yang menggunakan nama dan profile picture miliknya mengeluarkan kenyataan kurang sesuai di laman Twitter.

Neelofa memuat naik satu ciapan di laman Twitter, “Tindakan individu menggunakan nama dan profile picture yang serupa serta mengeluarkan ciapan kurang sesuai pada masa yang sama adalah satu tindakan tidak wajar dan tidak beretika. Semoga kita semua sentiasa menjadi pengguna media sosial yang bijak.”

IKLAN

Hal ini menyebabkan ramai keliru dan kenyataan yang dikeluarkan oleh akaun tersebut telah menimbulkan salah faham dan kekeliruan warganet sehingga ada yang menganggap ciapan tersebut merupakan pendapat Neelofa sendiri.


Tidak berhenti dengan menggunakan kata-kata kasar, pemilik akaun palsu itu turut memetik nama-nama individu lain yang boleh menimbulkan rasa kurang senang segelintir pihak.

“Harap Semua Orang Lebih Bertanggungjawab Dalam “Bermedia Sosial”, Neelofa Tegur Warganet

IKLAN

Rata-rata netizen geram dengan apa yang dilakukan hackers ni dan meminta Neelofa mengambil tindakan undang-undang terhadap individu tidak bertanggungjawab tersebut.

Walau bagaimanapun, Neelofa berkata dia belum terfikir untuk melakukan perkara tersebut. “Saya tidak mahulah perkara ini sampai ke tahap itu. Saya cuma berharap semua orang lebih bertanggungjawab dalam keghairahan mereka menggunakan media sosial,” jelasnya.

“Harap Semua Orang Lebih Bertanggungjawab Dalam “Bermedia Sosial”, Neelofa Tegur Warganet

IKLAN

Untuk pengetahuan korang, hacker ni mampu untuk mencuri data dan maklumat peribadi korang termasuk kata laluan online banking, dan juga menghilangkan data-data penting pihak berkepentingan seperti kerajaan atau syarikat-syarikat besar. Bahaya weh!

Pada pendapat korang, perlu tak Neelofa ambil tindakan undang-undang terhadap individu-individu yangtidak bertanggungjawab ni, ha baru pada muka!

Sumber : Twitter Neelofa

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI