Transformasi Irfan Akmal Daripada Mat Rempit Menjadi Anggota Polis

784
Finalis Hero Remaja 2017, Irfan Akmal. Foto: Nurul Niza

Tidak semua selebriti yang ada di Malaysia ini memulakan karier dalam industri hiburan sejak azali lagi.

Ada yang mempunyai pekerjaan tetap sebelum menceburi bidang ini oleh kerana bakat yang ada. Ada juga yang mencuba nasib hanya untuk glamor sekejap (eh!)

Buat finalis program pencarian Hero Remaja 2017 yang kini sedang berlangsung di saluran Astro Ria, mereka adalah antara muka-muka baru yang kebanyakan datang daripada latar belakang berbeza dan asalnya bukanlah anak seni. Contohnya seperti Irfan Akmal yang juga merupakan seorang anggota polis terlatih di Bukit Aman.

Yes, you read that right. Seorang polis juga turut menghadiri sesi ujibakat kami pada bulan Mei lalu dan ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Ramai je peserta yang datang dari pelbagai tempat dan latar belakang. Namun, apa sebab utama Irfan nak mencuba nasib di dalam Hero Remaja 2017?

Irfan sewaktu sesi ujibakat dan Irfan semasa cabaran Catwalk episod pertama Hero Remaja 2017. Beza ke idak? Foto: Akmar Azimi

Bekas Mat Rempit Pun Ada Angan-Angan

“Seperti peserta lain yang hadir dulu semasa sesi ujibakat, saya juga ada angan-angan untuk terlibat dalam bidang seni. Sejak kecil, saya pendamkan minat untuk menjadi seorang pelakon. Tapi, pintu rezeki kan terletak di dalam kuasa Allah SWT. Saya ditakdirkan untuk menjadi seorang anggota polis,” kata Irfan dalam temu bual ringkas over lunch bersama penulis.

Selepas menamatkan peringkat sekolah menengah, Irfan tidak terus terjun sebagai anggota keselamatan tetapi dia berkhidmat dulu sebagai seorang mekanik di bengkel Hattan Auto Service di Kulai. “Saya merupakan pomen dulu untuk tempoh masa yang agak lama juga. Macam-macam jenis keretalah yang telah saya baiki. Hasil tunjuk ajar bos, banyak yang telah saya pelajari mengenai membaiki kereta ini,”

Foto: Remy Othman

Irfan kemudiannya memulakan latihan sebagai kadet polis pada awal tahun 2015 pada usia 22 tahun.

“Saya apply untuk sesi bersama SPA bagi jawatan Polis Penjara tetapi selepas keputusan keluar, saya dapati saya tak lepas ujian dan temuduga tersebut. Hanya selepas itu, saya dipanggil untuk jawatan regular police officer. Alhamdulillah pada kali ini, saya lepas untuk diserap masuk ke program rekruit,” tambah Irfan.

Untuk tempoh enam bulan program rekruit itu, Irfan terpaksa melalui bermacam-macam bentuk latihan yang tidak terfikir penulis dek akal. Contohnya seperti, “Berlari semasa waktu pagi dengan berkasut kawad dan memegang M16”.

Err, M16?

“Ya, saya menjalani rutin itu pada setiap hari semasa berada di Pulapol Kuching, untuk 6 bulan straight,” katanya dengan senyuman penuh makna. Nyata dalam senyuman tersebut, penulis dapat rasakan perit dan pahit yang terpaksa ditelan Irfan. Tetapi dalam pahit itu, ada manisnya. Memori bersama ahli kadet yang lain yang terpaksa berjemur pasti tak boleh dilupakan begitu saja.

“Selepas berlari, kitorang perlu berkawad dan terus-menerus melakukan aktiviti fizikal seperti sit up, pumping dan angkat berat. Lepas lunch pula, kitorang bersambung dengan kelas teori bersama pengajar. Macam itulah hari-hari saya di sana selama 6 bulan.

Kalau di Bukit Aman Irfan perlu berkawad, di Hero Remaja 2017 Irfan catwalk pulak? Foto: Nurul Niza

“Pernah je saya rasa macam nak give up, tipulah kalau saya kata tak pernah. Tapi bila kenangkan wajah mak ayah saya, semangat tu pasti akan datang balik,” akui Irfan

Penulis tertanya juga, Irfan memang selama ini bercita-cita untuk menjadi polis ke?

“Tak pernah terfikir langsung haha. Saya dulu nakal sikit, suka merempit! ” Bukan setakat merempit saja, Irfan selalu dikejar anggota polis yang bertugas semasa merempit dari Kulai ke Stulang, Johor sejauh 20 kilometer. Hanya selepas diserap masuk ke dalam unit polis, barulah Irfan sedar – untuk menjalani tugas sebagai seorang anggota polis itu bukanlah perkara yang mudah.

“Sebagai mat rempit, memang mudah untuk kita rasakan thrill berlumba apabila masing-masing tak nak kalah kepada rakan-rakan yang lain. Tetapi saya lupa terhadap pengguna jalan raya yang lain. Jalan raya itu bukan hanya untuk kegunaan kita tetapi juga orang lain.

Cuba bayangkan kalau parents korang adalah antara pengguna jalan raya pada waktu itu. Jadi sebagai polis, memang patut untuk mereka menghalang perkara tersebut daripada terjadi,” kata finalis berusia 23 tahun ini.

Tak Percaya Berlakon Dengan Mawar Rashid

Foto: Jazlan Nangar

Penulis sempat mengorek rahsia cita-cita Irfan yang ingin sangat menjadi pelakon sejak kecil. Kebetulan semasa sesi ujibakat Irfan, dia berpasangan dengan rakan model, Aley Azami di dalam bilik yang sama. Pada waktu tersebut, team REMAJA telah menjemput bekas finalis Dewi Remaja 2014/2015 iaitu Raysha Rizrose dan Mawar Rashid untuk sama-sama mengadili peserta.

“Kemudian apabila juri meminta kami berlakon bersama-sama Mawar, saya serius rasa cuak ! Haha, iyalah sebelum ini saya sempat lihat lakonan Mawar di TV je. Lagi pula dengan adanya model berpengalaman seperti Aley sebagai competitor saya, saya harung je lah dengan tugasan yang diberi.

“Sebelum memasuki bilik ujibakat, saya sempat berborak dengan finalis, Ikmal Amry semasa menunggu giliran. Ikmal sempat jugalah berkongsi tip. Katanya, kalau juri suruh lakukan sesuatu, buat je! Jangan tunjuk rasa teragak-agak,”ketawa Irfan.

Cuba korang klik video ujibakat Irfan di bawah, nampak macam teragak-agak tak ? Hehe..

Jangan lupa untuk saksikan Irfan Akmal dan finalis Hero Remaja yang lain dalam episod kedua program Hero Remaja 2017 malam ini di saluran Astro RIA (104) dan RIA HD (123) pada jam 9.00 malam. Kalau korang sukakan mat rempit / abang polis ni, vote Irfan Akmal sebagai Hero Favourite korang di http://www.remaja.my/irfan-akmal/ Ingat, SATU HARI, SATU VOTE!