Bagi peminat finalis Top 5 Hero Remaja 2020 iaitu Nadhir Nasar, pastinya korang dah tahu akan kelebihannya dalam bidang lakonan dan pengacaraan berdasarkan episod yang pernah ditayangkan dahulu.

Namun, tak ramai yang tahu akan bakatnya sebagai seorang pengarah! Haa, Nadhir dah bergelar pengarah, Lucky Fighters.

Menerusi arahan debut-nya ini, dia perlahan-lahan mengorak langkah untuk mencapai salah satu impiannya ini.

Team produksi yang saya sertai ini dianggotai oleh member saya sendiri daripada zaman belajar di UiTM Shah Alam dahulu. Kami masih rapat dan keep in touch, masing-masing telah mempunyai pengalaman berbeza daripada tempat kerja serta program internship.

“Jadi kami gunakan pengalaman tersebut untuk melakukan projek shooting secara kecil-kecilan untuk klien kami,” kata Nadhir yang teruja apabila menerima panggilan daripada Suria Records (SRC) yang pernah menaikkan nama-nama besar penyanyi di Malaysia seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza.

Projek terbaru bersama SRC ini melibatkan penyanyi BBNU, Amad Fadlin menerusi single Tetap Setia. Menerusi lagu tersebut, Nadhir berdepan sedikit cabaran apabila konsep video ini tidak mahu menggunakan pelakon ataupun elemen drama seperti yang biasa kita tonton pada muzik video yang lain.

“Sebagai pengarah, saya hanya boleh bermain pada mood di lokasi penggambaran, props, dan emosi penyanyi. Oleh sebab itulah, saya kaitkan props seperti kereta usang dengan lirik lagu.

Saat kau melukakan

Namun ku tetap setiap

IKLAN

Mencintaimu tanpa kata

Begitu berat ku fahami

Kamu

“Berpandukan lirik Tetap Setia, ia menceritakan lelaki yang setia menunggu pasangannya walaupun mungkin perempuan itu berdepan dengan kepayahan ataupun tidak mahu pun untuk bersama dengan lelaki itu. Nak kata fake hope dalam percintaan tu (ketawa) tak adalah. Lebih kepada konsep strong couple dan saya ingin capture emosi pada lirik dan penyanyi.

“Dah lama sebenarnya saya terjumpa lokasi dengan prop kereta usang ini. Proses shooting, editing dan muat naik juga berjalan pantas. Video muzik ini telahpun dimuat naik 6 hari lalu di YouTube SRC,” tambahnya.

Jom tonton sikit video arahan Nadhir ini.

 

Persediaan Finale & Tekanan Untuk Menang?

Melihatkan kepada barisan Top 5 Hero Remaja 2020, sukar sebenarnya untuk kami mengagak siapakah yang akan membawa pulang gelaran juara itu.

Lain orang, lain pandangannya mengenai siapa yang paling layak. Sebagai peserta akhir, adakah Nadhir Nasar merasakan tekanan daripada peminat terutamanya untuk menang?

“Pada awalnya apabila menyertai ujibakat Hero Remaja 2020, tipulah kalau saya katakan saya tidak mahu menang. Namun setelah bersama dengan pihak produksi melakukan cabaran, terlibat dalam pelbagai jenis aktiviti & penggambaran, duduk sebumbung pula dengan 11 lagi orang finalis lain, pandangan saya terhadap pencarian itu telah berubah.

It is no longer just a search or a competition, ia lebih daripada itu. Sukar untuk saya gambarkan perasaan saya setelah sampai ke peringkat finale ini. Cuma apa yang saya pasti adalah it is no longer just about winning.

“Sesiapa saja di antara kami berlima boleh memenangi gelaran Hero Remaja 2020. Dan jika salah seorang daripada rakan saya ini berjaya, tentunya saya akan gembira bagi pihaknya.

“Buat masa ini, kami berlima sedang cuba untuk bersiap sedia dengan cermat sebelum malam finale, 16 Julai ini,” kata Nadhir yang mengakui jadual persediaan finale Hero Remaja pada kali ini cukup padat namun gembira dengan peluang yang diberikan.

5 orang finalis akhir Hero Remaja 2020 terdiri daripada Jabir Meftah, Nadhir Nasar, Meerqeen, Haziq Nazimuddin dan Umar Hisham.

Bercakap mengenai misi Nadhir selepas ini, tentunya ramai yang mengharapkan dirinya bakal bergelar seorang pelakon seperti yang pernah dikecapi oleh barisan alumni pencarian Hero Remaja. Dia tidak menidakkan inginkan peluang tersebut.

Namun bagi Nadhir, misi utamanya lebih daripada itu sementelah dia berjaya mengarahkan video muzik pertamanya. Malah, Nadhir sempat berkongsi mengenai satu projek video yang sedang dirancang olehnya.

“Saya tidak boleh lagi memberitahu segala details mengenai projek ini kerana ia belum finalized lagi. Cuma, saya sedang merancang satu bentuk video epik yang menggabungkan kami 12 orang. Saya seboleh mungkin ingin menonjolkan sisi karakter setiap finalis kerana ada di antara kami yang tak berpeluang untuk all out dan menyerlah menerusi program 8 episod disebabkan kekangan waktu airtime di televisyen. Jadi saya berharap agar projek ini akan berjaya dilaksanakan tak lama lagi,” kongsinya lagi.

TAK SABAR untuk kami nantikan buah tangan terbaru Nadhir tersebut! Adakah ia akan menyamai mood video muzik Tetap Setia ini?

Korang masih boleh mengundi Nadhir sebagai Hero Confident NIVEA Men sehingga malam finale pada 16 Julai 2020.

Finalis Hero Remaja 2020, Jabir Meftah & Meerqeen Kongsi Pengalaman Di Set Penggambaran Drama