Pencarian Hero Remaja 2021 kini kembali lagi, tetapi kali ini sedikit kelainan ditampilkan kerana para finalis diperkenalkan melalui 8 episod prelude terlebih dahulu.

Jika sebelum ini, barisan finalis diperkenalkan kepada umum melalui sidang media, namun tahun ini team Remaja dan pihak produksi telah pun mengambil keputusan untuk memperkenalkan dahulu peserta dalam episod prelude yang ditayangkan setiap Sabtu, jam 9 malam di Astro Ria.

Untuk episod ketiga yang telah ditayangkan sebentar tadi, empat finalis telah pun diperkenalkan dan berikut kami kongsikan sedikit informasi tentang barisan peserta yang telah terpilih.

Amir Ahnaf

Nama : Muhammad Amir Ahnaf Bin Mohd Khairudin
Umur : 21
Tarikh Lahir: 17 Februari 2000
Asal : Terengganu
Ketinggian: 178cm
Instagram : @amir.ahnaff

Ada Penggiat Teater, Ada Influencer : Kenali 4 Finalis Pertama Hero Remaja 2021

Anak kelahiran Kuala Terengganu ini baru menamatkan pengajian dari Universiti Pelajaran Sultan Idris (UPSI) dalam jurusan Diploma Reka Bentuk & Pembangunan Permainan atau Games Development. Amir merupakan anak sulung daripada orang beradik dan berbakat dalam bidang muzik sejak usia kecil lagi. Kini, Amir turut giat mencipta lagu sendiri. Semangat kentar Amir yang tidak putus asa untuk kembali mencuba uji bakat pencarian Hero Remaja sehingga empat kali sejak tahun 2020 nampaknya membuahkan hasil.

“Bila dapat panggilan daripada pihak produksi, saya rasa sangat gementar tetapi dalam masa yang sama gembira kerana saya dah lama menyimpan impian untuk menyertai pencarian Hero Remaja ini. Saya dah cuba sebanyak empat kali dan Alhamdulillah kali ini saya telah terpilih sebagai finalis top 12 Hero Remaja 2021,”

“Perasaan saya sangat gembira ketika itu, sampaikan saya menangis sekali gus terus melakukan sujud syukur. Bila menerima panggilan daripada pihak produksi, saya memang speechless tak tahu nak cakap apa. Selepas itu, saya terus menghubungi ibu ayah dan keluarga beritahu tentang berita gembira ini kerana mereka tahu ini adalah impian saya sejak dari kecil lagi yang memang minat kepada bidang seni,” jelas Amir.

IKLAN

Mierul Aiman

Nama : Muhammad Amirul Aiman Bin Norazman
Umur : 23
Tarikh Lahir: 14 Julai 1998
Asal : Putrajaya
Ketinggian: 178cm
Instagram : @mierulaiman

Ada Penggiat Teater, Ada Influencer : Kenali 4 Finalis Pertama Hero Remaja 2021

Pelajar jurusan Kejuruteraan Mekanikal di Universiti Selangor (UNISEL) Bestari Jaya ini merupakanw wajah utama dalam kebanyakan persembahan pentas peragaan fesyen tempatan. Sebagai seorang model, Mierul turut mempunyai misi untuk pergi lebih jauh dalam dunia lakonan apabila turut aktif menambah ilmu serta skil lakonan dengan menyertai kelab-kelab lakonan. Baginya, untuk mengasah bakat perlu bermula dari inisiatif sendiri. Di samping itu, Mierul juga tidak asing dalam aktiviti lasak setelah dia aktif bermain sukan ragbi sejak tahun 2011 lagi.

“Mierul sangat-sangat bersyukur kerana doa Mierul akhirnya dimakbulkan untuk meneruskan impian bergelar sebagai seorang anak seni. Tak sabar nak jadikan mimpi Mierul itu sebagai satu realiti, iaitu ingin menjadi seorang penghibur yang disegani,”

“Harapan Mierul adalah untuk menjadi juara Hero Remaja, bukan sekadar merangkul sebagai juara sahaja, tetapi menjadi contoh kepada orang-orang di luar sana. Mierul juga ingin menjadi individu yang lebih baik dan mengutip lebih banyak ilmu yang bakal dikongsikan dalam pencarian Hero Remaja kali ini,” luah Mierul.

IKLAN

Ideen Azman

Nama : Ahmad Nuruddeen Bin Azman
Umur : 21
Tarikh Lahir: 13 Jun 2000
Asal : Melaka
Ketinggian: 178cm
Instagram : @ideenazman

Ada Penggiat Teater, Ada Influencer : Kenali 4 Finalis Pertama Hero Remaja 2021

Remaja tinggi lampai ini merupakan seorang tenaga pengajar sukan renang dan akan meluangkan masanya dalam sukan tersebut setiap kali memiliki masa terluang. Ideen yang merupakan anak ketiga daripada empat orang beradik merupakan pelajar semester ketiga jurusan teater di ASWARA. Bakat lakonan dan nyanyian bersama instrumen gitar yang diasah sejak kecil telah berjaya menyakinkan keluarganya bahawa ini adalah bidang yang tepat untuknya. Malah, kejayaan terpilih sebagai salah seorang finalis Hero Remaja 2021 telah memupuk kepercayaan keluarga terhadap jalan yang dipilihnya ini.

“Pada mulanya Ideen memang sangat terkejut selepas diberitahu terpilih sebagai finalis Hero Remaja 2021. Tak sangka dalam 500 peserta yang datang semasa sesi uji bakat, Ideen akhirnya tercalon sebagai finalis akhir. Ideen sangat bersyukur dapat rezeki yang amat besar ini untuk Ideen mulakan langkah ke hadapan,”

IKLAN

“Ideen sangat gembira kerana ini merupakan impian Ideen 5 tahun yang dulu sejak di bangku sekolah lagi dan Alhamdulillah akhirnya Ideen dapat apa yang Ideen mahukan. Boleh dikatakan ini antara pencapaian yang paling besar dalam hidup Ideen setakat ini,” jelas Ideen.

Fazziq Muqris

Nama : Muhammad Fazziq Muqris Bin Mohd Shariff
Umur : 21
Tarikh Lahir: 29 Jun 2000
Asal : Selangor
Ketinggian: 172cm
Instagram : @fazziqmuqris

Ada Penggiat Teater, Ada Influencer : Kenali 4 Finalis Pertama Hero Remaja 2021

Anak bongsu daripada lima orang adik-beradik ini akan segera menarik perhatian ramai dek kerana darah kacukan Inggeris dari sebelah ibunya dan Melayu dari ayahnya. Fazziq telah melanjutkan pelajaran di UOW Malaysia KDU dalam jurusan Diploma Komunikasi dan Media. Maka tidak hairanlah Fazziq mudah didekati ramai pihak disebabkan skil pertuturan dan personalitinya yang ceria. Aktif bermain bola sepak, remaja yang mengidolakan Cristiano Ronaldo ini juga semakin aktif sebagai seorang personaliti media sosial.

“Pertama kalinya saya rasa sangat bersyukur selepas mendapat panggilan yang mengatakan bahawa saya telah terpilih menjadi finalis Hero Remaja 2021. Perasaan bercampur baur, sedih dan sebak kerana ini merupakan antara impian saya untuk menyertai pencarian ini. Saya berjanji akan buat yang terbaik dan ingin buktikan bahawa saya boleh melakukan setiap cabaran yang diberi nanti,”

“Saya pernah datang sewaktu sesi uji bakat Hero Remaja 2020, namun tidak berjaya untuk menjadi finalis akhir. Alhamdulillah, selepas percubaan kedua dan sikap tidak putus asa ini akhirnya membuahkan hasil,” jawab Fazziq.

Tahniah kami ucapkan kepada empat finalis yang terpilih dan untuk mengetahui siapakah lagi yang bakal bersaing dalam Hero Remaja 2021, jangan lupa untuk saksikan episod keempat prelude Hero Remaja 2021 minggu hadapan, pada hari Sabtu 9 malam di saluran Astro Ria.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI