Belum pun tamat pencarian Hero Remaja 2020, ada beberapa finalis sudah pun menerima tawaran berlakon, antaranya adalah Meerqeen dan Jabif Meftah.

Malam final yang dijadualkan berlangsung pada April lalu terpaksa ditangguhkan gara-gara wabak pandemik COVID-19. Namun, ada hikmah disebalik situasi yang berlaku itu kerana kedua-dua finalis ini telah menerima tawaran berlakon.

“Sebelum ini Jabir memang pernah menghadiri casting lakonan tetapi belum ada rezeki. Alhamdulillah, waktu PKP tempoh hari Jabir telah menerima tawaran berlakon dalam drama 26 episod yang berjudul Juliet, lakonan bersama Redza Rosli dan Rita Nadira,”

“Ini merupakan pengalaman pertama saya berlakon dan apa yang boleh Jabir katakan adalah ia sangat berbeza dengan shooting semasa Hero Remaja. Di set lakonan ini, ramai orang-orang hebat yang berkongsi ilmu tentang bagaimana untuk menghafal skrip, menjiwai watak dan paling utama, tidak nampak seperti sedang berlakon. Jabir masih lagi perlu banyak belajar dan diharap agar para peminat semua tetap terus memberi semangat buat saya,” jelas Jabir.

Finalis Hero Remaja 2020, Jabir Meftah & Meerqeen Kongsi Pengalaman Di Set Penggambaran Drama

Bagi Syameer Shauqeen atau lebih dikenali sebagai Meerqeen, dia turut berbesar hati kerana dipilih membintangi telefilem ‘Kelaster’ yang bakal ditayangkan di Astro First. Menceritakan tentang dua orang pelajar yang terkandas di kampus gara-gara COVID-19 dan berlakulah insiden-insiden yang tidak diingini. Drama yang bergenre komedi seram ini turut dibintangi oleh Achey Bocey dan pelakon cantik, Nora Danish.

IKLAN

“Baru-baru ini saya memang menghadiri sesi casting bagi telemovie Kelaster ini dan Alhamdulillah dah tertulis rezeki saya disini, jadi ini merupakan pengalaman pertama saya memasuki set penggambaran drama,”

“Banyak yang saya belajar dengan artis-artis senior dan kebanyakannya chemistry kami berlaku ketika di dalam set penggambaran. Pada mulanya saya memang agak kekok untuk bergandingan bersama Achey, namun sikap profesionalnya membuatkan saya selesa dan banyak yang saya belajar daripada Achey,”

Menyentuh tentang persiapan kedua finalis Hero Remaja 2020 ini menjelang final, Meerqeen dan Jabir masing-masing sedang membuat persiapan dan mereka juga seakan sudah bersedia untuk berentap di pentas akhir nanti.

IKLAN

“Sekarang ni saya banyak mempersiapkan diri daripada segi fizikal dan mental. Saya sudah mula menjaga diet pemakanan dan paling utama dari segi ketahanan mental untuk mengelakkan diri daripada gemuruh di atas pentas,”

“Saya berharap agar kami berlima dapat melakukan yang terbaik pada malam itu dan kalau boleh mestilah saya nak menang gelaran juara, namun sekiranya bukan saya yang memegang title Hero Remaja tersebut, ia tak bermakna saya tidak akan berjaya di luar sana,” jelas Meerqeen.

Bagi Jabir pula, dia juga sedang mempersiapkan diri dengan memastikan sentiasa peka terhadap isu semasa yang berlaku disekeliling.

IKLAN

“Saya banyak membaca dan banyak memberi fokus kepada vocabulary kerana saya percaya ia bukan hanya akan digunakan pada malam final sahaja, malah boleh diterapkan pada bila-bila masa nanti,” sambung Jabir lagi.

Apa-apa pun tahniah kami ucapkan kepada Meerqeen dan Jabir kerana sudah mula melangkah ke dalam dunia lakonan. Walaupun sibuk membuat persiapan untuk final Hero Remaja 2020, mereka tetap terus komited melakukan tuntutan kerja yang lain serta harus membahagikan masa dengan baik.

Remaja juga ingin mengucapkan all the best kepada finalis yang lain, Umar, Haziq dan Nadhir. Jumpa malam final nanti pada 16 Julai 2020 di saluran Astro Ria dan Ria HD.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI