Jika dilihat di pawagam kini, filem-filem bergenre seram boleh diibaratkan sebagai ‘cendawan tumbuh selepas hujan’ apabila para pembikin filem seolah-olah berlumba-lumba menghasilkan naskhah seram untuk disajikan di pagawam mahupun aplikasi penstriman seperti Netflix dan sebagainya.

Siapa di antara anda yang gemar menonton cerita seram? Ini antara kesan apabila menonton terlalu banyak filem seram, thriller dan gore kepada kesihatan anda. Remaja menegaskan bahawa tidak salah menonton filem genre ini tetapi biarlah berpada, jangan sampai terlalu obses!

Jejas Kualiti Tidur

Tiga Kesan Ini, Antara Implikasi Individu ‘Ghairah’ Tonton Filem Genre Seram!

Meskipun adrenalin menyumbang kepada pengalaman keseluruhan filem, jika dirembeskan dalam kadar yang tinggi yang tinggi ia boleh menyebabkan kesukaran untuk tidur.

Pengarah Media Psychology Research Center, Dr. Pamela Rutledge berkata euphoria atau keseronokan yang dirasakan selepas menonton filem seram menyebabkan emosi dan tenaga badan menjadi lebih aktif, bukan menenangkan.

Justeru itu, meskipun mereka menikmati naik turun emosi dan saspens, ia akan menyebabkan kesukaran untuk tidur. Mendapatkan tidur malam yang nyenyak dan mencukupi adalah sangat penting untuk kesihatan mental dan fizikal.

IKLAN

Beri Gangguan Emosi Dan Mental

Tiga Kesan Ini, Antara Implikasi Individu ‘Ghairah’ Tonton Filem Genre Seram!

Kekurangan tidur pula akan menyebabkan kesihatan mental lebih teruk kerana ia akan menjejaskan cara otak memproses emosi pada hari berikutnya dan boleh meningkatkan emosi negatif.

Kajian juga membuktikan bahawa jika tidak tidur atau mengalami kesukaran untuk tidur selama tiga malam atau lebih berturut-turut boleh mengakibatkan kesukaran untuk membezakan realiti dan ilusi, khayal serta halusinasi.

IKLAN

Bagi individu yang lebih sensitif, mereka cenderung mencampur-adukkan imej atau babak dalam filem ke dalam mimpi. Ini bermakna seram pada skrin boleh mencetuskan mimpi ngeri, yang terbukti boleh mengganggu tempoh tidur nyenyak dan menyebabkan tidur terganggu atau tidak berkualiti.

Jika filem seram membuat anda terjaga pada waktu malam, mungkin berbaloi untuk mempertimbangkan semula pilihan tontonan anda.

Impak Kepada Fisiologi Manusia

IKLAN

Tiga Kesan Ini, Antara Implikasi Individu ‘Ghairah’ Tonton Filem Genre Seram!

Filem seram mengandungi helah psikologi yang mencipta ilusi ketegangan dan bahaya melalui pemanipulasian imej, bunyi dan cerita. Walaupun otak anda sedar bahawa ancaman itu bukan kenyataan, badan anda pada masa yang sama menterjemah keadaan itu seolah-olah ia benar berlaku.

Seorang pakar psikologi, Sally Winston menerangkan bahawa ketika menonton filem seram, jantung anda berdegup kencang, peningkatan adrenalin dan paras perhatian semakin menjadi semakin rendah, meskipun mempunyai kesedaran bahawa anda berada di rumah atau teater dan tidak diancam dalam dunia realiti.

Oleh itu, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Disebabkan filem seram dihasilkan untuk menimbulkan ketegangan, ketakutan, tekanan dan kejutan, ia juga boleh menyebabkan pembebasan hormon seperti norepinephrine, kortisol dan adrenalin daripada sistem saraf autonomi.

Anda mungkin dapat melihat tindak balas fisiologi daripada hormon ini melalui pembeliakan anak mata, peningkatan kadar denyutan jantung dan ketegangan otot.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.