Jika pada minggu lalu, Lia Aziz telah ditempatkan pada kedudukan tiga peserta dengan kutipan markah terendah dalam program Big Stage 2022.

Usaha penyanyi berusia 19 tahun itu untuk bangkit semula pada minggu ketiga malam ini nampaknya tidak berhasil apabila Lia menjadi peserta kedua untuk meninggalkan pertandingan.

Lia yang membawakan lagu Kisah Hati nyanyian asal Alyah sekadar berada di tangga sembilan terbaik daripada 11 orang peserta mengikut markah daripada panel juri yang terdiri daripada Ajai, Datuk Seri Siti Nurhaliza, Mas Idayu dan Juri Juara, Han Byul.

Undian Rendah Peminat ‘Gagalkan’ Kemaraan Lia Aziz, Tersingkir Minggu 3 Big Stage

Namun apa yang ‘menggagalkan’ kemaraan Lia Aziz berbanding dua peserta lain iaitu Megat Rahim dan Sofiaa Mariella yang mengutip markah lebih rendah daripadanya adalah disebabkan undian peminat. Lia sekadar mengutip 5.28 peratus daripada peminat lantas tersungkur ke kedudukan terakhir secara kumulatif.

IKLAN

Komen Datuk Seri Siti mengenai situasi tersebut dalam sidang media, 10 peserta Big Stage 2022 yang akan meneruskan saingan harus ingat akan kuasa undian peminat.

“Apabila melihat kepada keputusan, markah seseorang mungkin bagus daripada juri tapi dari segi undian peminat, dia mungkin adalah antara yang terkebelakang.

“Pertandingan Big Stage ini ada dua pihak, markah dari sudut juri profesional datang daripada kami tapi kuasa untuk mengekalkan peserta terpulang kepada penonton.

“Semua orang boleh ada peminat yang kuat. Jangan sia-siakan kelebihan itu untuk diselarikan dengan bakat yang ada, “ pintanya.

IKLAN

Dalam pada itu, Ajai pula mencabar 10 peserta yang tinggal untuk mengekalkan konsistensi sekiranya mereka pernah mengutip markah setinggi 70 peratus dan ke atas.

“Bila memasuki pertandingan seperti, peserta perlu ada endurance.

“Kita harapkan yang pernah dapat 70 markah untuk kekal di sana dan naik lagi ke atas,” katanya.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Iqbal Redha Masa Di Big Stage 2022 Tamat – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber Foto : Ihsan Astro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI