Foto: Yahoo News Malaysia

Walaupun pernah menyandang jawatan sebagai ketua polis daerah, ia tidak memberikan sebarang kelebihan buat ‘Joe Ferrari’, ketua polis daerah di Thailand yang berdepan hukuman mati selepas didakwa atas tuduhan membunuh tahanan.

Thitisan Utthanaphon mendapat gelaran itu kerana minatnya terhadap kereta mewah ketika skandal rasuah mengejutkan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang Thailand, selain gaya hidupnya yang serba mewah.

Tidak Kenal Kuasa & Pangkat, Bekas Ketua Polis Daerah Thailand Berdepan Hukuman Mati
Foto: BBC

Menurut Harian Metro, rakaman video Ogos lalu menunjukkan sekumpulan pegawai yang didakwa termasuk, Thitisan menekup kepala tahanan sambil menyoalnya.

Suspek berusia 24 tahun itu meninggal dunia dalam tahanan polis dan video tular itu telah dijadikan bukti untuk siasatan terhadap tindakan Thitisan dan enam pegawai lain.

IKLAN

Pejabat Peguam Negara Thailand telah mengumumkan bahawa semua tujuh pegawai itu akan berdepan dengan empat pertuduhan, termasuk dua pertuduhan bersubahat, satu pertuduhan membunuh dan pembunuhan dengan penyeksaan.

Tidak Kenal Kuasa & Pangkat, Bekas Ketua Polis Daerah Thailand Berdepan Hukuman Mati
Joe Ferrari bersama kekasihnya (Foto: ABC)

Jika didapati bersalah membunuh dengan penyeksaan, mereka akan dijatuhi hukuman mati, satu-satunya hukuman untuk kesalahan terbabit.

Selepas rakaman kejadian itu tular pada Ogos, Thitisan, 41, yang juga bekas ketua polis daerah di wilayah utara Nakhon Sawan menyerah diri kepada polis.

IKLAN

Namun, beliau menafikan sebarang salah laku kepada media, sebaliknya berkata kematian suspek adalah kemalangan.

Tidak Kenal Kuasa & Pangkat, Bekas Ketua Polis Daerah Thailand Berdepan Hukuman Mati
Foto: Yahoo News Malaysia

Ekoran daripada skandal ini, pemerhati hak asasi manusia berkata, kepercayaan terhadap agensi penguatkuasaan undang-undang Thailand semakin terhakis kerana sering dikaitkan dengan urus niaga dan aktiviti haram untuk kepentingan peribadi.

IKLAN

Kes-kes seperti ini memang banyak berlaku tidak kiralah di negara mana sekali pun. Kuasa dan pangkat tidak mampu menyelamatkan mereka kerana jika disabitkan kesalahan tetap akan menerima hukuman yang setimpal.

Semoga jika benar suspek disabitkan kesalahan, mereka akan menerima hukuman bagi membela nasib si mati.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI