Kelmarin, Azeem Fahmi berjaya memecahkan rekod kebangsaaan dengan catatan masa 10.09 saat sekaligus meleburkan rekod lama yang dicatat Khairul Hafiz Jantan yang dipegangnya sejak tahun 2016.

Seiring dengan prestasi cemerlang itu dilayak ke peringkat separuh akhir dan di pusingan tersebut dia mencatat masa 10.19 sekaligus melayakkan diri sebagai lapan peserta akhir 100m Kejohanan Olahraga Dunia bawah 20 tahun.

ARTIKEL BERKAITAN: Azeem Fahmi Cipta Rekod Baharu 100m Malaysia, Catat Masa 10.09 Saat

IKLAN

Saingan peringkat akhir yang berlangsung jam 7 pagi tadi menyaksikan anak jati negeri Perak ini menamatkan saingan keseluruhan dengan berada di kedudukan kelima dengan catatan masa 10.14 saat.

IKLAN

Berita ini disahkan sendiri oleh Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Datuk Seri Reezal Merican menerusi ciapan di laman Twitter. Ujar beliau, “Dengan catatan 10.14s, @_azeemf berjaya mendapat tempat kelima dalam final 100m @WorldAthletics U20 di Cali, Colombia! Tahniah Azeem Fahmi!”

Acara tersebut dimenangi oleh atlet Botswana, Letsile Tebogo yang mencipta rekod dunia mencatat masa 9.91 saat sekaligus memecahkan rekodnya sendiri yang dicatat sebelum ini dengan catatan masa 9.94 saat.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI