Kredit foto: Bernama

Sivasangari Subramaniam memberikan keceriaan kepada kontinjen Malaysia di Sukan Asia apabila dia berjaya menambah kilauan emas yang keempat menerusi penampilan cemerlangnya dalam acara perseorangan skuasy wanita.

Dalam perlawanan akhir yang berlangsung lebih 64 minit itu, Sivasagari berjaya mengalahkan wakil Hong Kong, Chan Sin Yuk dengan kutipan mata 8-11, 15-13, 10-12, 11-9, 12-10.

Dengan kemenangan yang diperoleh, ini merupakan pingat emas kedua Sivasangari  di Sukan Asia ke-19 apabila sebelum ini terlebih dahulu menggondol pingat emas dalam acara berpasukan wanita.

Anak Jati Kedah & Bekas Pelajar SMK Sultanah Asma Raih Emas Sukan Asia Ke-19! Sivasangari Terus Cemerlang
Ketika menang emas acara berpasukan wanita Sukan Asia ke-19 sebelum ini.

Kini berusia 24 tahun, anak jadi kedah ini meneruskan legasi cemerlang skuad skuasy wanita negara yang ditinggalkan oleh ikon sukan, Datuk Nicol Ann David yang telah bersara.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Tangkas Berhijab, Aifa Azman Sumbang Mata Kemenangan Untuk Skuad Skuasy Negara Raih Emas Sukan Asia Ke-19

Imbas kembali, untuk pengetahuan pembaca REMAJA, ketika Sukan Asia ke-18 yang berlangsung di Palembang-Jakarta, Indonesia, Sivasangari merupakan pemenang pingat perak apabila dia kalah kepada Datuk Nicole Ann David yang mengondol emas dalam acara perseorangan wanita.

IKLAN

Selain hebat dalam bidang sukan, dia turut cemerlang dalam bidang pelajaran. Sivasangari yang merupakan bekas pelajar SMK Sultanah Asma kini meneruskan pengajiannya di universiti bertaraf ivy league, Cornell University yang terletak di New York, Amerika Syarikat.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.