Bila tengok tubuh orang kurus, langsing dan sado hasil workout di gym, mulalah kita berimpian yang sama. Berlatih berjam-jam di gym tak termasuk joging dan sebagainya.

Kawan-kawan pun mulai memuji, tubuh kita sudah kurus banyak. Makin semangatlah nak berlatih berjam-jam setiap hari tanpa sedar tubuh juga perlu berehat.

Pada yang obses terlampau nak bersukan, pendedahan doktor ini mungkin mengejutkan. Percaya tak, terlalu aktif bersukan mendedahkan  kepada masalah air kencing bertukar kehitaman atau disebut hematuria.

Terlampau Aktif Sukan, Air Kencing Boleh Jadi Warna Hitam. Baca Penjelasan Doktor Ini

Apa itu HEMATURIA? Bahaya apakah menanti bila air kencing bertukar kehitaman? Adakah ia satu penyakit serius yang mampu membawa maut jika tidak diubati? Atau ia satu petanda anda ada penyakit berbahaya?

Baca penjelasan dari Doktor Nurul Diyana Ab Mahat,  yang cantik menawan ini.

Doktor cantik ini pernah bertugas di  Hospital Selayang. Tetapi kini memilih sebagai “free lance” tanpa meninggalkan dunia perubatan. Masa yang sama, Doktor Diyana bersama keluarga memulakan bisnes kosmetik sendiri atas jenama DRX.

Terlampau Aktif Sukan, Air Kencing Boleh Jadi Warna Hitam. Baca Penjelasan Doktor Ini
Hematuria berlaku bila terlalu aktif bersukan – Doktor Diyana

Kata Doktor Diyana, individu yang terlalu aktif bersukan lebih mudah terdedah kepada masalah hematuria. Semasa membuang air kecil, pada pandangan mata kasar ia berwarna hitam kemerahan tetapi sebenarnya ia adalah darah pekat.

Kehadiran darah di dalam air kencing dinamakan sebagai hematuria. Secara umumnya, hematuria ini terdapat dua  jenis:-

IKLAN

Jenis  yang pertama ialah masalah di mana anda tidak dapat melihat kehadiran darah di dalam kandungan air kencing dengan mata kasar. Ianya  dapat dikesan hanya apabila dilihat menggunakan mikroskop. Hematuria jenis ini dipanggil sebagai microscopic hematuria.

Jenis yang kedua pula ialah anda dapat melihat dengan jelas air kencing berwarna merah. Keadaan yang kedua ini pula dinamakan gross hematuria. Ini bermakna pada pandangan mata kasar, anda boleh melihat air kencing bersama dengan darah,” kata Doktor Diyana yang memaklumkan, adakalanya, selepas seseorang bersenam, hasil “breakdown” darah merah dan muscle berada di dalam pundi kencing. Dan ini memberi kesan gelap  dan sering disangka darah oleh kebanyakan pesakit.

Apakah penyebabnya?

Ada banyak sebab terjadinya hematuria. Sesetengahnya tidaklah begitu serius. Bagi sesetengah orang, darah di dalam air kencing boleh hilang dengan sendirinya dalam masa 72 jam.

“Kebanyakan senaman induces hematuria adalah kencing yang tidak mempunyai rasa sakit walaupun darah berada di dalam kencing

“Tetapi tidak kepada sesetengah individu yang lain di mana ianya memerlukan rawatan perubatan.

IKLAN

Punca berlaku masalah ini?:

  • Jangkitan pada saluran kencing :-  Keadaan ini lebih banyak berlaku kepada golongan wanita. Walau bagaimanapun ia juga boleh berlaku kepada kaum lelaki. Jangkitan saluran kencing ini berlaku apabila mikroorganisma seperti bakteria memasuki saluran kencing anda dan mereka akan berkembang biak di sana di mana ianya akan menyebabkan berlakunya keradangan pada saluran kencing dinamakan uretritis.
  • Kadang-kadang bakteria ini akan merebak ke organ-organ kencing lain seperti pundi kencing, ureter atau ia juga boleh menyebabkan jangkitan pada buah pinggang.
  • Disebabkan aktiviti sukan :- Apabila kita bersenam, aktiviti  penapisan kencing terganggu. Menyebabkan sel darah       merah bercampur dengan air kencing kita.
  • Pengambilan ubat-ubatan seperti pencair darah, aspirin dan lain-lain lagi
  • Kanser dalam darah

Benarkah aktiviti  sukan berlebihan mengakibatkan gejala ini?

Terlampau Aktif Sukan, Air Kencing Boleh Jadi Warna Hitam. Baca Penjelasan Doktor Ini

Sukan memang baik tetapi ada hadnya. Badan bukan boleh dipergunakan sepenuhnya, perlu ada masa rehat dan sebagainya. kes hematuria ini biasanya pada atlet sukan, askar yang berkawat dan individu yang bersenam secara berlebih-lebihan. Contohnya atlet jarak jauh, orang yang sering angkat berat. ( diagnosis hematuria-induced exercise ini dilakukan setelah semua sebab di atas sudah diuji) ( diagnosis of exclusion ).

Apa kesan jika terjadi dan bagaimana tanganinya?

Terlampau Aktif Sukan, Air Kencing Boleh Jadi Warna Hitam. Baca Penjelasan Doktor Ini
Pundi kencing akan mula mengalami masalah

Kesan pertama ialah, akan berlaku trauma pada pundi kencing. Lebam dan pendarahan pada tempat kencing lalu menghasilkan hematuria.

Keduanya ialah dehidrasi  juga boleh menyebabkan hematuria pada kencing.

IKLAN

Cara atasi masalah ini?

1. Minum air secukupnya sebelum bersenam

2. Jangan bersenam terlalu lama. Warm up harus dilakukan dahulu dan jangan paksa tubuh ke tahap terlalu maksimum. Anda harus tahu cara senaman yang terbaik untuk tubuh badan sendiri.

3. Intensif senaman juga harus dititik beratkan

Ketahui bentuk senaman dan sukan yang betul dan tidak memberikan kesan pada tubuh sendiri. Apa perlu dibuat?

Cara bersenam terbaik adalah sebelum bersenam, lebih baik membuang air kecil terlebih dahulu (20-30 minit sebelum) dan bukan 2 atau 3 minit sebelum bersenam kerana dikhuatiri jika pundi kencing anda kosong sebelum bersenam, trauma akan lebih senang terjadi pada pundi kencing.

Terlampau Aktif Sukan, Air Kencing Boleh Jadi Warna Hitam. Baca Penjelasan Doktor Ini

Nak tahu lelaki atau perempuan lebih mudah hadapinya?

Kedua-duanya tetapi lebih cenderung kepada lelaki. Justeru itu, perlu fahami hematuria ini dengan lebih teliti. Jika anda alami hematuria-exercise induced, masalah ini biasanya akan hilang selepas 72 jam.

Jika masih terdapat darah, dapatkan rawatan susulan kerana perlu tahu jika ada penyakit lebih serius berlaku pada tubuh.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI