Dah menjadi satu kemestian pemakaian face mask ditempat awam sekarang bagi mencegah penularan wabak.

Baru-baru ini juga, kerajaan mewajibkan pemakaian pelitup muka di semua tempat awam dan pengangkutan awam yang sesak bermula 1 Ogos.

Apa Kaitan Face Mask Dan Jerawat, 5 Nasihat Dari Doktor Ini Elak ‘Maskne’

Namun, ramai yang merungut tentang pemakaian face mask ini mendatangkan kerengsaan kulit yang mengakibatkan jerawat.

Stress betul kalau jerawat penuh di muka dan sudah tentu akan menjadi mimpi buruk buat semua orang.

So,apa kata jangan jadikan face mask sebagai alasan untuk muka terus ditumbuhi jerawat.

Apa Kaitan Face Mask Dan Jerawat, 5 Nasihat Dari Doktor Ini Elak ‘Maskne’

Ini nasihat seorang doktor yang dikenali sebagai Dr. Irma Shida telah berkongsi apa yang perlu dilakukan sekiranya jerawat tiba-tiba ‘mendiami’ wajah di akaun Twitter milik beliau sendiri. Tinjauan kami mendapati bahawa perkongsian tersebut telah berjaya meraih perhatian warga laman sosial itu sehingga ia meraih lebih 3,000 ulang kicau dan hampir 5,000 tanda suka.

IKLAN

Apa yang boleh kita buat? Ikhtiar.

Ini kami kongsikan apa yang perlu korang lakukan sekiranya jerawat yang tidak diundang tiba-tiba muncul pada wajah sepertimana yang dikongsikan oleh Dr. Irma Shida:

1. Kaji punca terlebih dahulu

Menurut Dr. Irma Shida, sebelum kita cari jalan penyelesaian, kita perlu tahu punca berlakunya jerawat itu terlebih dahulu. Mungkin jerawat tersebut muncul kerana tidur anda tidak mencukupi, stres atau anda ada cuba produk baharu dan ia tidak sesuai dengan kulit. Selain itu, faktor makanan juga boleh menyebabkan kulit yang licin bak telur tiba-tiba dipenuhi jerawat.

2. Fokus pada penjagaan kulit asas

Daripada menggunakan pelbagai produk dalam satu masa, Dr. Irma Shida sarankan supaya biarkan kulit berehat terlebih dahulu. Anda hanya perlu fokus pada penjagaan kulit asas iaitu pencuci muka, toner, pelempab dan juga krim pelindung matahari. Tegas Dr. Irma Shida, kadang-kadang, less is more.

IKLAN

3. No! Jangan Sesekali Skrub Muka

Apabila wajah sedang mengalami fasa pertumbuhan jerawat, Dr. Irma Shida mengingatkan semua agar jangan sesekali menggunakan skrub. Biarkan jerawat surut terlebih dahulu sebelum berbuat demikian. Apabila jerawat tadi hanya tinggal parut, barulah boleh menggunakan skrub.

4. Jangan Gatal Cuba Produk Lain

Jangan sesekali cuba produk baharu semasa kulit sedang mengalami fasa pertumbuhan jerawat. Hal ini demikian kerana sekiranya produk tersebut tidak sesuai dengan kulit, maka jerawat yang sedia ada akan menjadi semakin teruk.

5. Jaga Waktu Tidur

IKLAN

Ini mungkin kedengaran agak klise tetapi untuk dapatkan kulit licin tanpa jerawat, pastikan anda mendapat tidur yang mencukupi. Jangan sesekali berjaga malam dan mengeluh, “Kenapa muka tiba-tiba naik jerawat?”

6. Kurangkan Pengambilan Gula Dan Makanan Berminyak

Jelas Dr. Irma Shida, kadang-kadang, apa yang kita makan juga boleh menjadi salah satu faktor terjadinya masalah jerawat. Cuba untuk kurangkan pengambilan gula dan makanan berminyak. Sebaliknya, banyakkan makan sayur dan juga buah-buahan.

7. Guna produk yang membantu percepatkan lagi proses penyembuhan jerawat

Untuk mengatasi masalah jerawat, anda boleh menggunakan produk yang mengandungi acne-fighting ingredients seperti asid salisilik (salicylic acid), willow bark dan lain-lain. Bahan-bahan ini akan membantu mempercepatkan lagi proses penyembuhan jerawat.

Bagi mereka yang sudah mencuba pelbagai produk untuk mengatasi masalah jerawat tetapi tidak berhasil, mungkin anda boleh mencuba Derm Purifier daripada Dr. Irma Skincare. Ia mengandungi acne-fighting ingredients seperti asid salisilik (salicylic acid) dan juga ekstrak willow bark.

Moga info ini memberi manfaat kepada korang semua dan jangan lupa pakai face mask!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI