Media sosial hari ini boleh menjadi berfaedah dan bermanfaat jika maklumat dikongsikan mampu menaikkan nilai positif kepada pembacanya. Namun media sosial juga menjadi adakalanya menjadi medan untuk individu menyuarakan kemarahannya terhadap individu lain dengan niat sengaja ingin memalukan individu tersebut.

Banyak yang kita baca penulisan berbaur menghina, mengejek dan lain-lain hal negetif dicatatkan di media sosial seperti facebook, twitter, Instagram dan lain lagi. Mungkin ramai belum sedar, kesan dan akibat sesuatu penulisan terutama yang bersifat jelik dan menghina.

Bagi yang belum tahu, peguam terkenal Nor Zabetha dari Tetuan Nor Zabetha Chinna & Co berkongsi maklumat apa yang boleh kita lakukan jika menjumpai tulisan-tulisan bersifat mengejek dan menghina orang lain yang boleh kita report terus Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) bagi kes-kes begini.

Terjumpa Tulisan Jelik & Menghina Di Media Sosial! Senyap-Senyap Report  SKMM, Denda RM50K Tunggu Tukang Tulis

 

Bacalah perkongsian beliau mengenai hal ini.

Sekiranya ada status-status yang jelik, menghina, palsu dengan niat menyakitkan hati atau menggangu orang lain. Ini kaedah yang perlu anda lakukan. Ini termasuklah tulisan yang menghina agama, bangsa, profesion atau golongan tertentu.

Sepanjang PKP, ini kita ada terbaca tulisan-tulisan tidak enak, misalnya yang memarahi polis, tentera, atau frontliners.

Tulisan-tulisan begini, tidak dinyatakan secara spesifik siapa orang yang dituduh tetapi kepada kumpulan tertentu. Persoalannya adalah kumpulan polis, tentera, frontliners atau kumpulan profesion ini menyaman fitnah kerana penyataan fitnah penulis?

Semalam ada menerima mesej berkenaan tulisan seorang wanita di Facebook, kata-katanya pada permulaan tulisan memang berlapik. Dia memuji kerajaan dan segala usaha yang dilakukan. Kemudian dia mula menyerang golongan guru, pensyarah dan pendidik. Katanya makan gaji buta tanpa bekerja.

Akibatnya diruang komen berlaku perselisihan faham. Orang jadi marah. Bagi yang menyokong kata-kata wanita ini percaya dan mengecam golongan pendidik. Bagi yang tidak menyokong, berdebat dan tidak bersetuju. Sekaligus tulisan serupa ini, mendatangkan salah faham, marah atau kebencian.

IKLAN

Pendapat saya dalam waktu begini, kalau tulisan yang mengajak ke arah salah faham, kemarahan, kebencian. Janganlah ditulis, kerana anda tidak dapat mengawal komen awam. Anda juga tidak boleh mengawal apabila status tersebut mula dikongsikan. Sehinggakan orang jadi marah, jadi punca fitnah, hati jadi tidak tenang.

Elemen untuk saman fitnah kepada kumpulan tentera, kumpulan cikgu, kumpulan polis agak sukar untuk dibuktikan kerana penyataan yang terlalu general atau am. Kalau dibawa ke mahkamah buktinya tidak ‘sharp’. Jadi sekiranya kumpulan guru atau polis hendak menyaman fitnah agak sukar. Melainkan jika dinyatakan secara spesifik.

Misalnya, penyataan fitnah ditujukan terhadap sekumpulan yang spesifik dan kita tahu penulis sedang merujuk kepada siapa. Contoh tulisan apabila dia merujuk polis yang bertugas di kawasan Kota Damansara, pada jam 1.00 petang, 10/4/2020 di jalan sekian dan sekian telah memukul orang sehingga cedera parah.

Sebenarnya tidak berlaku pun kejadian pukul. Ini fitnah dan kita tahu dia sedang merujuk kepada polis yang mana? Jadi kumpulan polis yang spesifik ini boleh menyaman fitnah. Jika kenyataan terlalu am misalnya “Pasukan RELA suka curi tulang” ini memang sukar untuk disaman. Tidak spesifik.

Tetapi tidak bermakna penulis boleh terlepas bebas. Jika pengadu menggunakan cara yang betul dan membuat aduan. Penulis atau pembuat kenyataan boleh dihukum denda atau penjara.

Misalnya Azwan Ali yang membuat kenyataan menghina petugas hospital, dia mengaku salah dan didenda RM17,000.00. Manakala Nursahira, 20, yang menulis perkara jelik terhadap polis. Dia dihukum denda RM10,000 dan penjara 3 bulan, kerana tidak mampu membayar denda, dia dipenjara selama 5 bulan.

IKLAN

Kedua-dua ini bersalah dibawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana kesalahan mengeluarkan komunikasi jelik.

Seksyen ini memperuntukkan sesiapa yang menulis apa-apa status atau komen yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik DENGAN NIAT UNTUK menyakitkan hati, MENGANIAYAI, mengugut atau MENGGANGGU ORANG LAIN, adalah bersalah. Ini antara elemennya dalam konteks tulisan saya ini.

Sekiranya disabitkan kesalahan bermaksud terbuktilah tulisan itu jelik dengan niat untuk menganiaya atau mengganggu golongan ini akan didenda maksimum RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Jadi selepas ini, sekiranya anda terbaca apa-apa sahaja status berbentuk menghina tidak kiralah, agama, bangsa, golongan lain, apa sahaja yang menyakitkan hati atau bertujuan untuk menganiaya orang lain dan tulisan penulis adalah berbentuk lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik, Anda boleh membuat aduan seperti berikut:-

Cara 1: Pergi ke laman web Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia dan tekan aduan baru;

Cara 2: Pilih jenis perkhidmatan, misalnya aduan media sosial atau lain-lain dalam senarai;

IKLAN

Cara 3: Pilih jenis Kategori, misalnya isi kandungan Facebook atau lain-lain dalam senarai;

Cara 4: Pilih jenis subkategori misalnya palsu atau misleading atau lain-lain dalam senarai;

Cara 5: Isikan butiran anda sebagai pengadu kerana untuk memastikan ada pengadu wujud. Ingat jangan buat aduan palsu untuk mengenakan orang lain, anda berisiko menghadapi kesannya;

Cara 6: Isikan maklumat aduan seperti apa isi kandungannya, kenapa dikatakan misleading;

Cara 7: Jangan lupa screenshot segala penulisannya dan lampirkan. Kemudian tekan hantar aduan. Aduan diterima, Langkah-langkah perlu akan diambil misalnya siasatan;

Cara 8: Semak aduan sekiranya tiada maklum balas.

Mungkin proses ini akan mengambil masa tetapi sekurang-kurangnya kita telah menjalankan tanggungjawab terutama dalam kes menghina agama atau sesuatu kaum sehingga menyebabkan perbalahan.

Kalau satu tulisan itu diadukan secara beramai-ramai pasti akan ada tindakan segera oleh Suruhjaya Komunikasi untuk menyabitkan pelaku dibawah Seksyen 233 (1) ini. Denda maksimum RM50,000 atau penjara atau kedua-duanya sekali.

Oleh: Nor Zabetha

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI