Wanita warga asing yang tular ekoran keengganannya memakai pelitup muka semasa berada di sebuah butik mewah di pusat membeli-belah, Suria KLCC dilaporkan telah dikompaun sebanyak RM3,000.

Menerusi video yang tular pada hari Khamis lalu, wanita tersebut telah dihalang oleh seorang kakitangan bertugas di pintu masuk butik dan dia mendakwa dirinya disentuh, ditolak dan juga menerima ugutan.

“RM3,000 Je?! Double Standard Betul!” Warganet Berang ‘Karen’ Dikompaun Kurang Dari Warga B40

“RM3,000 Je?! Double Standard Betul!” Warganet Berang ‘Karen’ Dikompaun Kurang Dari Warga B40

Menurut Polis Daerah Dang Wangi iaitu Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya, satu kertas siasatan telah dibuka dan siasatan berhubung pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 4.

IKLAN

Kompaun yang dikenakan ke atas wanita warga asing ini adalah di bawah Peraturan 17 (1) Peraturan-Peraturan Pencegahan & Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2021 bagi dua kesalahan.

Kesalahan pertama adalah dia gagal mendaftar masuk ke premis tersebut dengan menggunakan MySejahtera di kawasan capaian Internet yang luas.

Kesalahan kedua pula adalah tidak mematuhi arahan memakai pelitup muka ketika berada di kawasan awam dan di sesebuah premis seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

ARTIKEL BERKAITAN : Tak Gentar Dengan KKM & Kecaman, ‘Minah Saleh’ Buat Hal Lagi Tanpa Pelitup Muka – REMAJA

IKLAN

Pelbagai komen berbaur ketidak puashatian yang dikemukan warganet sepanjang satu malam tadi.

Tinjauan REMAJA di ruang media sosial mendapati warganet seakan tidak berpuas hati dengan jumlah kompaun bernilai RM3,000 yang dikenakan. Ia dianggap tidak setaraf dengan jumlah kompaun yang pernah dihadapi oleh beberapa pesalah SOP Covid-19 yang pernah dilaporkan media sebelum ini.

Ini termasuklah komen daripada YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang meluahkan rasa tidak puas hati beliau yang beranggapan isu layanan dua darjat ini tidak seharusnya berlaku dalam hal penguatkuasaan Covid-19.

“RM3,000 Je?! Double Standard Betul!” Warganet Berang ‘Karen’ Dikompaun Kurang Dari Warga B40

IKLAN

Kata mereka lagi, terdahulu terdapat beberapa pesalah yang dikenakan kompaun sebanyak RM 10,000 biarpun mereka terdiri daripada golongan kurang mampu seperti remaja daripada keluarga B40. Kompaun yang dikenakan kepada ‘Karen’ ini juga dilihat lebih rendah berbanding kompaun RM10,000 yang dikenakan kepada pesalah yang meletakkan pelitup muka di dagu.

Bagaimanapun, untuk pengetahuan korang, jumlah kompaun terhadap kesalahan tidak memakai pelitup muka sebenarnya telah dipinda semula setelah tempoh darurat berakhir. Semasa Darurat masih dikuatkuasakan, rakyat Malaysia berdepan dengan jumlah kompaun yang lebih tegas kerana ketidakstabilan jumlah kes baharu Covid-19 yang mendadak serta menggusarkan pada waktu tersebut.

Kini setelah tempoh darurat berakhir, jumlah kompaun berlainan juga telah dikenakan berdasarkan peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Kawalan Pergerakan Bersyarat (No 4) (Pindaan) (No 12)) 2021.

Namun majoriti warganet masih marah terhadap perangai ‘ignorant’ yang ditunjukkan oleh wanita ini kerana mereka merasakan jumlah kompaun yang rendah bagi dirinya tidak akan mengubah persepsi golongan anti pelitup muka yang hidupnya bertaraf tinggi akan kepentingan pelitup muka bagi melindungi diri dan orang di sekeliling.

Hhm, apa pendapat korang? Adakah dengan mengenakan kompaun ini, mereka akan berubah dan menghormati faktor keselamatan dan kesihatan orang lain dengan mematuhi SOP seperti memakai pelitup muka?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI