Sumber Foto Hiasan : Sunway Education Group

 

Setelah tersebarnya infografik yang menyenaraikan 10 Institut Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia dengan jumlah pelajar bergelar Sugar Baby tertinggi baru-baru ini, Ketua Pegawai Operasi (CEO) Sunway University memandangnya sebagai dakwaan yang mengecewakan.

Menerusi satu kenyataan umum rasmi yang dimuat naik di Facebook Sunway University, Profesor Elizabeth Lee memberikan respon pantas terhadap dakwaan tersebut.

Ini berikutan Sunway University diletakkan pada tangga pertama IPT Malaysia dengan sejumlah 3105 orang pelajar yang didakwa bergelar Sugar Baby demi mencari sumber kemewahan.

IKLAN

“Kami amatlah kecewa apabila membaca artikel mengenai sebuah syarikat yang ingin mencabar moraliti komuniti dan anak muda kita. Pada masa yang sama, mereka ingin mempromosikan dan mengambil untung daripada aktiviti tidak bermoral serta besar haram ini.

“Ini merupakan percubaan untuk menjatuhkan aspek moral dan tata tertib pelajar kami serta komuniti pendidikan secara amnya. Bayangan yang tidak tepat terhadap pelajar kami dan beberapa lagi institusi pengajian tinggi yang dihormati ramai telah melemahkan usaha kolektif kami semua untuk melahirkan masyarakat yang baik dan negara yang prograsif.

IKLAN

“Kami sekeras-kerasnya mengutuk percubaan syarikat ini yang mengajar anak muda terlibat dalam perbuatan tidak bermoral mereka dan menormalkan perbuatan tersebut tanpa memikirkan kesan kesihatan mental terhadap mereka yang terlibat akibat dakwaan ini.

“Kami tahu komuniti pelajar kami di Sunway adalah golongan yang bekerja keras, berdedikasi dan mereka tidak layak untuk menerima persepsi negatif akibat artikel ini.

IKLAN

“Buat ibu bapa, kami bersama-sama anda akan terus mengutuk sebarang dakwaan negatif yang dilontarkan kepada pelajar yang kami sayangi,” jelas beliau.[Terbaru] SUNWAY University Nafi Wujud Kelompok Sugar Baby Di KampusKenyataan penuh daripada Profesor Elizabeth Lee.

Terdahulu, infografik yang dikeluarkan oleh laman bertemu jodoh, Sugarbook itu juga turut menyenaraikan 2 IPT Awam iaitu Universiti Malaya dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) dalam senarai 10 IPT tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN : Budaya ‘Sugar Baby’ Semakin Tular Di IPT Malaysia, Keluar Senarai TOP 10 – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI