Biasalah, Malaysia kan terkenal dengan musim perayaannya yang pelbagai.

Kita ada Hari Raya Aidilfitri, Aidiladha, Tahun Baru Cina, Deepavali, Hari Natal, Musim Gawai….eh banyaklah kalau nak senaraikan semua!

Dan setiap kali rakyat Malaysia menyambut musim perayaan je, pasti jenama Food and Beverages seluruh negara akan berebut-rebut untuk mempromosikan set menu baru mereka yang hanya boleh didapati untuk tempoh masa terhad.

Kalau sambutan hanya untuk dua minggu, dua minggu tu jelah ada makanan atau minuman tersebut.

Sempena Tahun Baru Cina hari ini, kami senaraikan 5 menu wajib cuba yang hanya akan keluar pada musim perayaan ini.

 

1 Prosperity Burger

McDonald’s dan Prosperity Burger mereka memang tak boleh dipisahkan. Malah kita semua sanggup menunggu setahun lamanya untuk menelan kembali daging lembu (atau ayam) dengan sos lada hitam tu. Pergh!

Tahun ini, Prosperity Burger dikeluarkan sedikit pantas berbanding tahun-tahun sudah, iaitu bermula 21 Januari lalu. Dan bukan hanya burger yang digilai ramai, Twister Fries yang didatangkan sama juga memang ada pengikutnya sendiri.

 

IKLAN

2 Cheese-Sang Cheesy Bites

Kalau korang tak berapa nak sukakan burger, jangan risau kerana Pizza Hut pun ada sediakan menu Tahun Baru Cina iaitu Cheesy-Sang Cheesy Bites. Hhm banyaknya cheese!

Piza bersaiz large ini mempunyai 18 kerak piza yang dipenuhi dengan keju cedar dan mozarela. Lebih special, ia juga mempunyai udang tempura, nenas dan sos telur masin. Terus terasa macam CNY kan disebabkan udang tempura.

 

3 Nanas Emas Series

Ouhh emas. Tahun ini, Cool Blog Malaysia pun tak nak ketinggalan untuk menyambut Tahun Baru Cina dengan menawarkan dua jenis minuman edisi terhad iaitu Nanas Mint with Mango Jelly dan Nanas Passion with Rainbow Jelly. Kedua-duanya berharga RM5.50 je.

Dan kedua-duanya juga merupakan pilihan tepat kalau korang sukakan minuman berperisa manis. Jelly yang ada di dalamnya membuatkan minuman ni lebih rich dan berbaloi dengan harganya.

IKLAN

 

4 Fortune Chicken

Hey, kalau makan ni dapat murah rezeki ke? Hehe, Fortune Chicken dan Fries daripada Texas Chicken ini khas untuk mereka yang menyukai perisa pedas.

Tak adalah pedas sangat tetapi masih sedap terutamanya dengan lada Szechuan dari China dan lada cili yang digunakan pada ayam gorengnya. Bagi yang tak tahu, ayam goreng Szechuan ini sememangnya popular di kalangan masyarakat berbangsa Cina.

Sebab itulah korang tak boleh lepaskan peluang ni.

IKLAN

 

5 Golden Fortune

Tadi Fortune Chicken, ini Golden Fortune pula. Ini adalah pencuci mulut edisi terhad daripada The Coffee Bean & Tea Leaf Malaysia. Mereka sememangnya rajin untuk menyambut musim perayaan sepanjang tahun dengan menu istimewa.

Kali ini, Golden Fortune adalah kek dengan kombinasi orange mousse, chocolate mousse dan permukaan orange glaze bagi menambah kemanisan. Kalau korang tak feel sangat nak makan kek, apa kata cuba minuman Tangerine Chocolate ice blended or latte mereka yang juga menggabungkan perisa limau oren dan coklat

 

6 Golden Egg Crunch

Dia punya mencabar untuk diet pada musim Tahun Baru Cina ni memang hebat, terutamanya apabila semua orang mengajak kami untuk mencuba ayam KFC Golden Egg Crunch ini. Okay, kami akui kadangkala, tak semua menu ayam KFC dapat mengatasi rasa ayam goreng Original mereka. BUT this is different!

Netizen di Twitter dan Instagram pun memang mengatakan ayam terbaru ni padu rasanya dan lebih sedap berbanding – hhm – ayam spicy…

Apa pendapat korang?