KUALA LUMPUR – Polis mengklasifikasikan kes remaja maut ditimpa kerusi dalam kejadian di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Pantai, Pantai Dalam, kelmarin sebagai kes bunuh.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mazlan Lazim, berkata, Unit Siasatan Tempat Kejadian Forensik (CSI) Polis Kuala Lumpur, telah mengambil sampel DNA pada kerusi berkenaan dan lima dari 31 saksi yang ditemu bual dan dirakam percakapan berhubung kejadian itu,untuk dibuat analisis.

“Polis sedang menjalankan siasatan dibawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

“Pihak Polis KL meminta kerjasama orang ramai jika ada maklumat mengenai kejadian ini atau sebarang bahan bukti kes ini. Orang ramai juga  diminta tidak membuat sebarang spekulasi dan maklumat hendaklah disalur kepada pihak polis.

“Maklumat boleh salurkan ke Pegawai Penyiasat ASP Firdausi Shahril, di talian , 012-3388164/03- 90516222 atau Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Brickfields DSP Tony Lunggan 014-6225262,”katanya dalam satu kenyataan sebentar tadi.

SUMBER :- SINAR HARIAN

IKLAN

Carian Remaja di wikipedia mendapati, jika sabit kesalahan dan dibicarakan di bawah 302 Kanun Keseksaan, hukuman gantung sampai mati adalah sebahagian dari hukuman yang akan dihadapi oleh suspek pembunuhan.

Di Malaysia, kaedah pelaksanaan hukuman mati adalah menerusi teknik gantung. Kesalahan membunuh dengan niat, mengedar dadah melebihi jumlah yang ditetapkan dan keslahan bersabit pemilikan senjatapi adalah di antara perbuatan yang boleh membawa kepada hukuman gantung sampai mati.

Dalam sistem perundangan di Malaysia, seseorang itu akan melalui beberapa peringkat perbicaraan terlebih dahulu sebelum hukuman mati dilaksanakan. Peringkat pertama ialah hukuman oleh Mahkamah Tinggi diikuti Mahkamah Rayuan dan terakhir sekali oleh Mahkamah Persekutuan.

IKLAN

Sekiranya ketiga-tiga peringkat mahkamh ini memutuskan keputusan bersalah terhadap tertuduh, maka satu rayuan pengampunan terhadap kesalahan akan dilakukan dikemukakan kepada Yang Di Pertua Agong atau Duli Yang Maha Mulia Sultan atau Yang Di Pertua Negeri, bergantung di mana kesalahan itu dilakukan.

Keputusan yang diputuskan ini adalah dianggap muktamad dan sekiranya hukuman itu dikekalkan, maka mahkamah akan memerintahkan supaya Jabatan Penjara menjalankan hukuman gantung sampai mati kepada pesalah.

Seseorang yang dihukum gantung sampai mati oleh mahkamah, dari aspek perundangan yang dilalui oleh mereka memakan masa yang panjang. Pengalaman Penjara Taiping, di dapati purata seseorang itu menjalani hukumanmati dari tarikh mula jatuh hukum oleh mahkamah tinggi adalah berbeza-beza dan mengambil masa bertahun-tahun. Ada yang melibatkan masa antara 1 tahun 9 bulan dan sehingga ada yang mengambil masa 7 tahun 10 bulan.

IKLAN

Setelah semua proses perundangan tamat dan rayuan untuk meringankan hukuman telah ditolak oleh Lembaga Pengampunan, pihak penjara terlibat akan menunggu arahan untuk menjalankan hukuman. Apabila arahan melaksanakan hukuman dikeluarkan oleh mahkamah, pihak Jabatan Penjara akan mengendalikan urusan pelaksanaan hukuman gantung berasaskan 5 fasa tindakan.

Pengampunan adalah suatu bidang kuasa yang terletak dibawah Raja atau Yang di-Pertua Negeri (Gabenor) negeri di mana jenayah itu dilakukan, ATAU Yang di-Pertuan Agong boleh bertindak mengampunkan penjenayah jika jenayah itu dilakukan di Wilayah Persekutuan atau apabila melibatkan ahli-ahli angkatan tentera. Hukuman mati di Malaysia dijalankan atas konsep gantung sebagaimana yang diperuntukkan dalam Seksyen 281 Kanun Tatacara Jenayah. Wanita hamil dan kanak-kanak tidak boleh dihukum mati. Terdapat dua jenis hukuman gantung iaitu Hukuman gantung dan Hukuman gantung sehingga mati.

Sumber :- https://ms.wikipedia.org/wiki/Hukuman_mati_di_Malaysia

“Boleh Kena Gantung Sampai Mati”, Kes Baling Kerusi Sudah Jadi Kes Bunuh 302 KK

“Boleh Kena Gantung Sampai Mati”, Kes Baling Kerusi Sudah Jadi Kes Bunuh 302 KK
Siaran media yang dikeluarkan sebentar tadi oleh Ketua Polis Kuala Lumpur
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI