Isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) nampaknya tidak pernah reda kerana sering kali mendapat perhatian.

“Terbaik Idea..,” Netizen Setuju Cadangan PAS Hapuskan Unsur Riba Dalam Bayaran Balik PTPTN

Baru-baru ini, PAS yang sudah menjadi sebahagian dalam gabungan Perikatan Nasional yang membentuk kerajaan Persekutuan yang baharu telah mengeluarkan cadangan berkaitan PTPTN ini.

Seperti biasa salah satu isu yang sering ditimbulkan dalam kalangan parti ialah hak pelajar universiti mengenai pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). Hal ini disebabkan pembayaran balik pinjaman yang dikenakan organisasi itu.

“Terbaik Idea..,” Netizen Setuju Cadangan PAS Hapuskan Unsur Riba Dalam Bayaran Balik PTPTN

IKLAN

Justeru, selaku menjadi salah satu parti yang membentuk kerajaan baharu ini menyuarakan cadangan agar unsur riba dalam bayaran pinjaman PTPTN dihapuskan.

Memetik laporan Harian Metro, kenyataan ini dikeluarkan oleh Timbalan Mursyidul Am, Ahmad Yakob yang berharap peminjam hanya membayar jumlah yang dipinjam.

IKLAN

“Sekiranya kerajaan (diterajui Perikatan Nasional) hari ini tidak dapat menyelesaikan isu (menghapuskan hutang) PTPTN, jika dapat selesaikan tanpa riba pun sudah okay.

“Isu (PTPTN) ini, jangan kata pengecualian sebab (dalam Islam) bila pinjam kena bayar, cuma jangan dikenakan riba,” katanya.

PAS berkata, manifesto mereka mengenai langkah memansuhkan PTPTN hanya terpakai sekiranya parti itu berjaya membentuk kerajaan sendiri.

Rata-rata netizen turut memberikan respon positif dan menyambut baik cadangan PAS ini sebeb menurut mereka, hutang memang patut dibayar namun bayaran bunga perlu dihapuskan.

IKLAN

“Terbaik Idea..,” Netizen Setuju Cadangan PAS Hapuskan Unsur Riba Dalam Bayaran Balik PTPTN

Buat masa ini, selain caj pengurusan, peminjam PTPTN dikenakan kadar faedah tiga peratus. Bagaimanapun peminjam boleh bertukar kepada sistem ujrah yang mengenakan kadar satu peratus.

Tapi korang yang dah pinjam PTPTN tu jangan buat lupa pula bayar hutang. Jangan sampai memberi mudarat pada orang lain pula. Tapi kes penulis yang dah habis bayar PTPTN ni macam mana pula, hiks

Sumber: Harian Metro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI