Jika sebelum ini Arab Saudi telah melucutkan undang-undang yang melarang wanita memandu. Arab Saudi juga telah membenarkan konsert dengan penonton lelaki dan wanita. Begitu juga dengan pawagam yang dibuka secara bebas.

ARTIKEL BERKAITAN : Demi Tarik Pelaburan Barat, Undang-Undang UAE Benarkan Minum Arak Dan..

Tegur Kerajaan Arab Saudi Tentang Hiburan Melampau, Bekas Imam Masjidil Haram Dipenjara 10 Tahun!

Semua pembaharuan yang dilakukan oleh pemerintahan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman (MBS) bagi menunjukkan kepada dunia bahawa Arab Saudi kini sudah berubah dan tidak lagi mengamalkan sistem konservatif.

Malah,  mereka yang menentang undang-undang akan dianggap sebagai musuh kerajaan.

Menurut laporan media, Mahkamah Rayuan Jenayah Khas di Riyadh membatalkan pembebasan Sheikh Saleh Mohammed al-Talib — sekali gus hukuman penjara 10 tahun yang dikenakan terhadapnya dikekalkan.

IKLAN

Sheikh Saleh ditahan pada 2018 selepas menyampaikan khutbah yang mengkritik Pihak Berkuasa Hiburan Umum iaitu badan kerajaan yang bertanggungjawab mengawal selia industri hiburan di Arab Saudi.

Tegur Kerajaan Arab Saudi Tentang Hiburan Melampau, Bekas Imam Masjidil Haram Dipenjara 10 Tahun!
Putera Mahkota Mohammed bin Salman (MBS) bagi menunjukkan kepada dunia bahawa Arab Saudi kini sudah berubah dan tidak lagi mengamalkan sistem konservatif.

Bekas imam itu didakwa mengecam konsert dan acara keramaian yang menyimpang daripada ajaran agama serta norma budaya Arab Saudi.

Kumpulan Hak Asasi berpangkalan di Amerika Syarikat, Democracy for The Arab World Now (Dawn) mendedahkan, beliau ditahan tanpa sebarang alasan selepas menyampaikan khutbah tersebut, empat tahun lalu.

Hukuman penjara ke atas Sheikh Saleh disahkan Dawn, kumpulan yang diasaskan wartawan Jamal Khashoggi yang mati dibunuh, melalui ciapan Twitter.

IKLAN

Tegur Kerajaan Arab Saudi Tentang Hiburan Melampau, Bekas Imam Masjidil Haram Dipenjara 10 Tahun!

Jurucakap Dawn, Abdullah Alaoudh mengecam hukuman penjara lantaran keberanian beliau bersuara menentang pembaharuan yang dilakukan di Arab Saudi.

“Mereka ditangkap hanya kerana menyatakan pendapat secara aman. Penindasan ini perlu dihentikan terhadap semua orang tanpa pengecualian,” katanya.

Penahanan itu dilakukan ketika Putera Mahkota Saudi, Mohammed Salman meneruskan usaha mereformasi masyarakat Arab Saudi dengan menahan berpuluh-puluh ulama dan imam terkemuka yang mengkiritk agenda pembaharuan.

IKLAN

Antara ulama lain yang pernah ditahan ialah Salman al-Odah yang menyeru rakyat Arab Saudi mendamaikan perbezaan dengan Qatar selepas Riyadh mengetuai sekatan ke atas negara teluk itu.

Sumber : Utusan Malaysia

Tegur Kerajaan Arab Saudi Tentang Hiburan Melampau, Bekas Imam Masjidil Haram Dipenjara 10 Tahun!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI