Vatican telah mengeluarkan kenyataan pada Isnin menyatakan bahawa Gereja Katolik tidak akan merestui perkahwinan sejenis kerana tuhan tidak boleh merestui dosa. Pejabat Ortodoksi Vatican, Jemaah bagi ajaran Iman, telah mengeluarkan respon formal kepada persoalan sama ada paderi Katolik mempunyai kuasa untuk merestui perkahwinan sejenis.

Jawapan yang memiliki konotasi negatif dihuraikan sepanjang dua helai penuh telah diterbitkan dalam tujuh bahasa dan diluluskan oleh Pope Francis. Dalam huraian tersebut gereja membezakan antara institusi ibadah itu mengalu-alukan kedatangan mereka yang berorientasi homoseksual dan merahmati mereka. Namun begitu, bukan untuk merahmati perkahwinan sejenis.

Vatican Melarang Perkahwinan Sejenis, Tuhan Tidak Boleh Merestui Dosa

IKLAN

Perkara itu bukanlah sebahagian dari rancangan tuhan dan pengiktirafan terhadap mereka boleh dikelirukan dengan perkahwinan. Penjelasan yang diberikan ternyata melegakan penganut Kristian yang konservatif dan mengecewakan pihak beragama Kristian Katolik yang mempromosikan LGBT. Sebelum ini terdapat beberapa gereja yang sudah membuka ruang dan merahmati perkahwinan sejenis.

IKLAN

Vatican berpegang kepada prinsp yang individu homoseksual perlu dilayan dengan bermaruah dan penuh hormat, walaupun begitu seks sesama jenis adalah ‘bercelaru’. Gereka Katolik mengajar yang perkahwinan adalah penyatuan sepanjang hayat antara lelaki dan wanita, dan ia merupakan rancangan tuhan untuk menghidupkan menghidupkan nyawa yang baru.

IKLAN

Sumber: apnews.com