FOTO HIASAN: REDDIT

Isu hubungan intim sejenis di Singapura sudah lama menjadi topik perdebatan dalam kalangan kerajaan dan rakyatnya.

Tatkala Singapura kini sudahpun menjadi salah sebuah negara moden paling unggul di dunia, sebilangan besar rakyatnya masih berpegang teguh kepada norma masyarakat Asia yang memiliki budaya dan agama keTimuran.

Lalu, topik-topik seperti hubungan intim sejenis sesama lelaki atau sesama wanita masih dianggap sebagai topik taboo dan dianggap sebagai sejenis jenayah seperti yang ditakrifkan di negara Asia Tenggara lain seperti Malaysia.

Di Singapura, pasangan homoseksual yang didakwa melakukan hubungan intim boleh dihukum penjara dua tahun walaupun undang-undang itu tidaklah dikuatkuasakan secara aktif.

Namun itu dahulu.

Parlimen Singapura ‘Halalkan’ Hubungan Intim Sejenis, Namun Tetap Larang Perkahwinan Sesama Jantina
Foto Hiasan: REDDIT

Parlimen Singapura pada minggu ini telah meluluskan undang-undang yang memansuhkan larangan hubungan intim sejenis. Kelulusan ke atas pindaan Seksyen 377A Kanun Keseksaan dalam undang-undang yang dicipta pada era kolonial itu dibuat setelah ia meraih 93 undi sokongan dan hanya ditolak oleh tiga ahli Parlimen.

Ahli Parlimen yang tegas menolak pindaan tersebut ketika ia dibahaskan selama dua hari terdiri daripada dua anggota parti pembangkang, Dennis Taan dan Gerald Giam (kedua-duanya daripada Parti Pekerja) dan seorang anggota Parlimen yang dilantik, Hoon Hian Teck. Dua ahli Parlimen lain iaitu Sylvia Lim dan He Ting Ru pula mengambil pendirian berkecuali.

IKLAN
Parlimen Singapura ‘Halalkan’ Hubungan Intim Sejenis, Namun Tetap Larang Perkahwinan Sesama Jantina
Suasana perhimpunan aman oleh komuniti LGBTQ yang dilakukan di Hong Lim Park, Singapura pada bulan Jun lalu menuntut hak mereka dariapda kerajaan Singapura. FOTO: AFP

Singapura menyatakan keputusan pindaan terhadap hubungan intim sejenis ini bertepatan demi mengelakkan kebimbangan awam yang memandangnya sebagai perlakuan jenayah.

Bagaimanapun, Parlimen Singapura masih menolak kebenaran perkahwinan sejenis dan tidak mempunyai perancangan dalam masa terdekat untuk menukar takrifan itu.

Ujar Masagos Zulkifli yang merupakan Menteri Sosial dan Pembangunan Keluarga negara itu, pemimpin agama atau pihak yang melangsungkan upacara perkahwinan dilarang mengubah definisi tersebut untuk perkahwinan sesama jantina dan ia masih dianggap bertentangan dengan undang-undang.

Malah, Perdana Menteri Singapura yang akan datang iaitu Lawrence Wong juga tidak memberikan gambaran akan apa-apa perubahan terhadap polisi tersebut apabila beliau mengambil alih tampuk kepimpinan.

ARTIKEL BERKAITAN: Vatican Melarang Perkahwinan Sejenis, Tuhan Tidak Boleh Merestui Dosa – REMAJA

IKLAN

*

Dalam kalangan komuniti homoseksual di Singapura pula, mereka menyambut baik keputusan Parlimen untuk tidak lagi memandangnya hubungan intim sejenis sebagai satu bentuk jenayah.

Namun, itu tidak bermaksud hak kehidupan mereka di Singapura sama sekali berubah.

Lapor Malaysia Kini, kanak-kanak yang dilahir dan dibesarkan oleh pasangan homoseksual (tidak kira pasangan lelaki atau wanita) tidak mendapat hak persekolahan dan mendapat hak kerakyatan kekal. Tanpa kerakyatan sah atau pas pelajar, kanak-kanak tersebut turut tidak dibenarkan menyertai sekolah swasta.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Kontroversi Debat Piala Tun Razak 2019, SMAP Kajang Tarik Diri Bila Homoseksual Jadi Tajuk – REMAJA

Untuk pengetahuan korang, perlakuan hubungan intim sejenis dilarang di 69 buah negara; di mana 11 daripadanya masih mengenakan hukuman mati di bawah sistem perundangan masing-masing.

SUMBER: (1) (2)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI