Tan Sri Michelle Yeoh berjaya memenangi kategori Pelakon Wanita Terbaik untuk peranannya dalam filem Everything Everywhere All at Once pada majlis anugerah paling berprestij Hollywood yang diadakan di Teater Dolby di Los Angeles.

Beliau juga menjadi wanita Asia pertama yang memenangi Pelakon Wanita Terbaik di Oscar.

Menampilkan lakonan cemerlang, Michelle berjaya mengalahkan empat calon lain untuk kategori itu yang terdiri daripada Cate Blanchett (Tár), Andrea Riseborough (To Leslie), Ana de Armas (Blonde) dan Michelle Williams (The Fabelmans).

Tan Sri Michelle Yeoh Menang Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Academy Awards Ke-95

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Michelle Yeoh Menang Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Golden Globe

Terdahulu, dua lagi pelakon yang berlakon bersama Michelle dalam filem tersebut, Jamie Lee Curtis dan Ke Huy Quan masing-masing menerima anugerah Pelakon Pembantu Terbaik Wanita dan Pelakon Pembantu Terbaik Lelaki.

IKLAN

Dengan kemenangan tersebut, ia menjadi satu momen yang hebat untuk wanita berusia 61 tahun ini dengan kemenangan berterusan pada majlis anugerah yang paling diidamkan. Beliau sebelum ini memenangi Persembahan Terbaik oleh Pelakon dalam Filem, Muzikal atau Komedi di Anugerah Golden Globes baru-baru ini.

Bulan lalu, Michelle menjadi pelakon Asia pertama yang memenangi Anugerah Screen Actors Guild 2023 untuk Persembahan Cemerlang oleh Pelakon Wanita dalam Peranan Utama

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI