Bagi yang tak pernah alami masalah berat badan, mungkin takkan pernah faham perasaan orang gemuk. Tidak dinafikan, bila badan besar, macam-macam kesukaran dilalui. Antaranya memang susah cari saiz baju, susah nak aktif, selalu jadi bahan hinaan sedangkan semua manusia itu sama. Ada hati dan perasaan juga.

Bacalah perkongsian dari Bro Jazli Hassan ini. Dari usianya 2 tahun sehingga usianya mencecah 30 tahun, berat badannya pernah mencecah sehingga 183 kg dengan saiz pinggangnya 6 XL.

Tak Tahan Bawa Badan 183 Kg & Letih Kena Hina, Akhirnya Bro Ini Nekad Kurus
Jazli dalam usaha menurunkan berat badannya ketika ini – pix sumber Jazli Hassan
Tak Tahan Bawa Badan 183 Kg & Letih Kena Hina, Akhirnya Bro Ini Nekad Kurus
Salutelah bro berjaya turunkan berat badan 105 kg. Dah boleh pakai saiz M dah

 

Terlalu letih “bersahabat” baik dengan gemuk, bro nie nekad untuk kurus. Kini beratnya ideal, 78 kg, pakai pun saiz M sahaja dengan saiz pinggang 32 inci. Bagaimana dia lakukan? Ketahui apa rahsianya.

Mana tahu, mudah-mudahan dari ceritanya boleh menjadi inspirasi kepada orang lain pula. Keep it up bro! Salute!

Baca perkongsian Jazli Hassan ini.

30 Tahun saya merasai suka duka dalam Kegemukan dari berusia 2 tahun sehingga berat mencecah 183kg pingang saiz 60′ inchi saiz 6XL UK,Hari ini berat 78kg,saiz M dan pingang saiz 32′ inchi.Ini Antara “10 SEBAB BUAT SAYA BERUBAH”saya akan ceritakan pada semua saya mohon sila kongsikan demi berikan kesedaran pada yang lain di luar sana..kegemukan dan saya sudah sebati lama sebelum saya di berikan peluang untuk merasai apa saya rasa hari ini..

1) Sakit mula bersahabat baik.

Gemuk tak awesome sebab kegemukan ini saya hampir mandul hormon testerone saya menurun mendadak,jantung bengkak sebelah,hati saya dah mengembang dari normal dan paling seksa bagi saya asid perut saya dah naik sentiasa pedih ulu hati,pening,sendawa,badan berangin atau di kenali GERD..ini paling buat saya ingin berubah…kalau tak berubah mungkin hari ini saya tiada lagi di dunia ini

2) Saya ingin Lihat saya kurus bagaimana?

IKLAN

anda semua bertuah ada juga merasakan diri anda kurus ketika kecil.saya tak pernah lihat semuanya saya rasa gemuk sejak dari kecil.segala suka duka saya tempoh.hanya tangisan airmata dapat menceritakan bagaimana sukarnya,sedihnya di sebalik senyuman..dulu kecil seronok orang puji comel semakin dewasa mula lihat banyak yang terbatas akibat kegemukan..setiap kali saya tengok cermin dulu saya sentiasa bayangkan bila saya kurus bagaimana?..hari ini saya dapat hasilnya.

3)Teringin untuk bergaya seperti yang lain.

Gemuk membataskan saya untuk mengayakan sesuatu seperti orang lain.lagi lelaki penampilan penting.saya pernah di hina rupa saya seperti langsir buruk yang paling keji pernah di ibaratkan kain buruk…ada juga perli saya asyik-ayik baju sama..dia tak tahu baju bersaiz besar amat sukar dari segi pilihan dan harga mahal.saya di besarkan dalam keluarga yang sederhanaa membeli baju besar berharga beratus sepasang adalah satu bebanan..sepasang baju sangat berharga bagi saya..kadang-kadang bila tengok kawan-kawan shoping terasa sedih..saya nekad nak berubah.

4) Tiba masa Perbaiki Hubungan Dengan Tuhan.

Dulu ketika berbadan gemuk gedempol saya memang teruk dalam menunaikan sembahyang 5 waktu.apatah lagi bila tiba waktu subuh.kalau solat pun saya jadi tak khusyuk sebab termengah bila rukuk dan sujud..4 rakaat ibarat berlari 100 meter pecut..hal ini menyebabkan timbul rasa malas dalam diri,semakin hari saya menjadi lalai hubungan saya dengan tuhan.hidup saya jadi huru hara lagi bila terlibat dalam dunia lakonan makan tak tentu masa dan waktu tidur saya dah terbalik…tapi tuhan sayanggkan saya.dia berikan saya musibah untuk saya perolehi suatu perubahan luar biasa hari ini.

IKLAN

5) Saya dah letih dengan kelesuan,kelelahan dan kelenguhan.

selama bertahun lama saya terpaksa menangung kesakitan sendi kaki,kelenguhan terlampau dan keletihan ketika bangun tidur menjadi kelesuan dan sekali gus menganggu produktiviti saya seharian.bayangkan jalan sedikit tumit dah sakit,kekejangan kerap ketika tidur,tumit kaki sentiasa sakit..saya tak mahu lagi rasai semua ini..berpuluh tahun saya rasinya…..cukuplah saya tak rela ulangi lagi.

6) Tak sanggup di simpati dalam perCintaan.

nampak macam kelakar hal ini jangan di ambil remeh berkali-kali saya di permainkan dalam arena percintaan kebanyak wanita hanya menerima saya kerana simpati.ada satu kisah cinta saya siap mainkan saya dalam percintaan tiga segi di mana dia dan BF berpakat gunakan saya medium untuk mereka bersama dalam hubungan cinta diorg..ada juga perempuan hina saya gemuk ada juga cemuh saya..tue semua kisah lama..kisah ini yang menjadi pembakar semnagat saya untuk menjadi jazli yang baru hari ini.

7) Di hina ketika melebarkan sayap kerjaya,

IKLAN

Kegemukan ini bukan sesuatu yang seronok atau menjadi sesuatu yang perlu di bangakan.Sebab kegemukan ini saya kehilangan banyak peluang kerjaya saya.Antaranya kalau saya tak gemuk hari ini mungkin saya telah menjawat jawatan salah seorang juruteraan rangkain dan keselamatan komputer di salah sebuah syarikat besar saya di reject oleh ahli panel sebabkan kegemukan saya….ada saya pergi intiview diaorg buat tak layan saya dan seolah saya tak wujud.Ada baru duduk dah cakap tak terima sebelum intiview..ini sebab kenapa hari ini saya takkan pergi mana-mana intiview..kisah ini menjadikan saya belajar menjadi hari ini.

8) Hampir menemuai kematian.

hal ini terjadi bila saya di kejarkan di wad kecemasan hodpital tengku ampuan rahimah klang akibat kes demam denggi.hanya tuhan yang tahu bertapa susahnya pada hari tue di wad kecemasan mereka mahu ambil darah saya bertapa seksa saya dengan lemah longlai..bukan itu sahaja nak masukan drip dan ubat satu lagi azab.denggi saya dah tahap keluar merah di kulit saya seoalh berdarah…yang menjadi sayu hati saya bila bila melihat emak saya menangis di wad melihat doktor cucuk mengambil darah saya..di situ dah bermula terdetik dalam hati mungkin ini peluang untuk saya berubah…akhirnya saya berubah.

9) Tebus Malu Seluruh rakyat Malaysia

Pada 7 tahun lepas saya telah di panggil oleh pihak TV3 untuk satu slot khas untuk bercerita mengenai misi saya keluar dari kegemukan.masa tue akak wardina menemubual saya.dua kali saya di jemput satu lagi dengan kak abby Dj radio tue.beria-ria saya cerita akhirnya saya tewas dengan misi saya dari 120kg berat saya turun naik sehingga pernah mencecah 190kg..saya malu pada semua sebagai contoh saya tak dapat jadi yang terbaik…namun itu semua nekad sehingga hari ini saya bangkit penghujung 2016 saya berjaya buktikan Live semula MHI TV3 di temani abg fedtri yahya..berkali-kali saya cuba baca dan fahami diri akhirnya saya berjaya.

10) Hargai usia yang tinggal

berpuluh tahun lepas saya banyak leka dan terbuai dengan alam kegemukan pelbagai cerita saya lalui.dari penyakit sehinggalah di sakiti jiwa dan fizikal saya.banyak peluang-peluang di depab mata saya terlepas.bermacam-macam peluang saya tak pernah lakukan ketika usia kanak-kanak serta remaja.hanya tinggal beberaa tahun sahaja lagi sebelum waktu tua saya untuk merasai dan menikmati sebelum saya menemui pencipta saya.kalau saya tak berubah bila lagi saya nak rasai saya dah penat untuk berada tahap yang penuh dengan pelbagai kisah yang meyakitkan saya…cukupah saya dah penat inilah peluang untuk saya buktikan sesuatu yang luar biasa.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI