Berita baik buat masyarakat Malaysia yang sudah menerima suntikan vaksin.

Dalam sidang media semalam, Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin berkata kerajaan kini sedang meneliti kelonggaran pemakaian pelitup muka dan kebenaran rentas negeri bagi mereka yang sudahpun menerima dos lengkap vaksin.

Tak Perlu Pakai Pelitup Muka Dan Bebas Rentas Negeri Bagi Penerima Vaksin Lengkap?

IKLAN

Penelitian akan dilakukan berdasarkan negara lain yang sudahpun berjaya memvaksinkan jumlah yang tinggi penduduk mereka. Menurut saranan CDC Amerika Syarikat, pemakaian pelitup muka di ruang tertutup antara individu yang menerima vaksin lengkap adalah tidak diperlukan.

Kebebasan rentas negeri selepas menerima vaksin lengkap pula sudahpun dicadangkan oleh Perdana Menteri Mahiaddin Yassin pada April lalu. Bukti penerimaan dos lengkap akan dipaparkan dalam aplikasi MySejahtera dan kad fizikal yang diberikan pada penerima dengan kod QR yang akan mengesahkan keasliannya.

IKLAN

Wah…best la korang boleh rentas negeri dan lawat mak ayah di kampung. Penulis ni masih dalam status menunggu terima vaksin ni lagi. Sama-samalah kita berdoa agar urusan suntikan vaksin ini dipermudahkan dan tiba pula giliran kita untuk mendapatkan suntikan ini.

IKLAN

Walau bagaimanapun, bila dah terima suntikan vaksin itu tidak bermakna korang sudah ‘bebas’ daripada wabak ini. Amalan berjaga-jaga tetap perlu dilakukan. Stay safe!

Sumber : Bernama

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI