Bila Larut Malam, Joget Malaysia, Apa Guna Berjanji antara lagu yang biasa kita dengar sehingga kini.

Jasa Biduanita Negara Diangkat Ke Mata Dunia, Doodle Khas Buat Saloma Di Google
Sumber Gambar : Juice

Walaupun kita tidak sempat bertemu namun Saloma yang dilahirkan pada tahun 1932, merupakan salah seorang penentu trend dunia hiburan di Malaysia sekitar tahun 50-an hingga awal 80-an.

Untuk info, beliau telah merakamkan sekitar lebih 500 buah lagu, selain turut berlakon. Wow, memang layak dapat gelaran biduanita.

Malah pada 26 November 1978, beliau turut dianugerahkan Anugerah Biduanita Negara.

IKLAN

Selari dengannya, kini Google Malaysia turut meraikan Saloma dengan sebuah doodle khusus, selain turut menyediakan senarai main lagu beliau di YouTube.

Jasa Biduanita Negara Diangkat Ke Mata Dunia, Doodle Khas Buat Saloma Di Google

IKLAN

Tanggal 26 November 2020, Google Doodle telah memaparkan doodle khas buat Saloma sebagai penghargaan dalam bidang seni. Pemilihan tarikh ini bersempena penganugerahan Biduanita Negara pertama kepada Allahyarhamah oleh kerajaan Malaysia ketika itu.

IKLAN

Lihatlah, jasa pengiat seni Tanah Air ini diangkat ke mata dunia.

Namun, selalu kita salah guna panggilan biduan dan biduanita negara bagi menggelarkan sesetengah artis kesayangan. Untuk korang yang tidak tahu, panggilan ini hanya diberikan kepada artis yang banyak menyumbangkan jasa dan lebih merujuk kepada diva berbanding penyanyi. Anugerah ini diberikan oleh Persatuan Penyanyi, Pemuzik, Penulis Lagu Tanah Air (PAPITA) melalui Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dan dalam sejarah industri hiburan negara hanya 3 artis ini yang telah menerima pengiktirafan tersebut iaitu Tan Sri S.M Salim, Saloma dan Dato’ Sharifah Aini.

So tak senang ye nak dapat jolokan biduan/biduanita. Mari la kita sedekahkan Al-fatihah buat biduan/biduanita negara kita ini.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI